Мастна тъкан в белите дробове причинява астма при хора с наднормено тегло

Мазнините могат да се натрупат в белите дробове на хората, а явлението е често срещано в случай на затлъстяване или наднормено тегло, откриват учените за пръв път.

Мастната тъкан по стените на дихателните пътища променя нормалната им структура и може да доведе до възпаление, причиняващи хрипове и астма.

Питър Нобъл от Университета в Западна Австралия, съавтор на изследването твърди, че затлъстяването и наднорменото тегло се свързват с появата на астма или с влошаване на симптомите и.

Тази връзка може да се обясни с прекия натиск на излишното тегло върху белите дробове и от повишения като цяло риск от възпаление в резултат на излишното тегло.

Учените разгледали структурите на 1 373 дихателни пътища в белите дробове на починали хора, дарили телата си на науката. Проучили белите дробове на 52-ма души, включително на 15, които нямали астма, 21, които имали, но починали по друга причина и 16, които загинали в резултат на заболяването.

Открили, че допълнителна мастна тъкан се натрупва по дихателните пътища в и извън белите дробове, а това би могло поне отчасти да обясни влошаването на симптомите на астмата.

Сега учените търсят начини да изследват мастната тъкан в белите дробове.

Източник: independent.co.uk
 


 

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини