Хъбъл засне втория междузвезден скиталец в Слънчевата система (видео)

Втори междузвезден гост навлиза в Слънчевата система - кометата 2I / Борисов. Астрономите вече установиха, че тази комета, въпреки че идва от друга система, е много подобна на кометите, които познаваме добре, в наша система. Учените от НАСА изчислиха траекторията на кометата и техните резултати показват, че тя идва от междузвездното пространство.

Хъбъл снима кометата на разстояние от 260 милиона мили от Земята. Кометата пътува към Слънцето и ще направи най-близкия си подход към него на 7 декември 2019 г., когато ще бъде два пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е Земята.

Кометата приближава по хиперболичнна траектория и в момента пламва с изключителна скорост от 110 000 мили в час. Пътува толкова бързо, че почти не се интересува от това, че Слънцето е там, казва учен от НАСА.

До средата на 2020 г. кометата ще премине покрай Юпитер на разстояние 500 милиона мили по пътя си обратно към междузвездното пространство. После ще продължи за неизвестно колко милиони години, преди да премине в близост до друга звездна система.

Пол Калас, помощник професор в катедрата по астрономия в Калифорнийския университет в Бъркли, качи видеото си на 2I / Борисов в YouTube. То е на база данните от телескопа Хъбъл.

Анимацията показва как изглежда кометата, като подчертава комата в близост до ядрото спрямо по-бледата, но по-разширена опашка на кометата, пише ученият.

Астрономите засекоха първия ни известен междузвезден посетител, астероид, наречен Омуамуа, когато той вече напускаше нашата Слънчева система, те откриха 2I / Борисов, докато се доближаваше..

Това означава, че ще имат допълнително време за изучаване на обекта, докато той все още преминава и ще има много възможности за получаване на нови изображения и видеоклипове.

Кометата Борисов в крайна сметка ще напусне нашата Слънчева система, пише Калас, но дотогава всички трябва да се наслаждаваме на чудната красота на нашия извънземен приятел.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини