Нобелов лауреат: Хора няма да живеят на друга планета никога

Ето каква е реалността: Да заместваме Земята с всякакви далечни идеи за колонизиране на друго небесно тяло, когато сме изчерпали тукашните ресурси, е нещо само пожелателно. Това е мнението на Мишел Майор, астрофизик, който тази година получи Нобеловата награда за физика, за откриването на първата планета, обикаляща около орбита на слънце, която е извън нашата Слънчева система.

„Ако говорим за екзопланети, нещата трябва да са ясни: няма да мигрираме там“, казва той пред Франспрес (AFP). Той обяснява, че чувства необходимостта да „опровергае всички изявления, които казват:„ Добре, ще отидем на жизнеспособна планета, ако един ден животът на Земята не е възможен“.

„Всички известни екзопланети или планети извън нашата Слънчева система, са твърде далеч, за да си представим възможно пътуване до тях“, казва той.

„Дори в много оптимистичния случай на подходяща за живот планета, която не е твърде далеч, да речем няколко десетки светлинни години, което не е много в космически измерения и планетата се намира, така да се каже, в съседство, времето за достигане до нея е значително“, пояснява той.

Майор споделя половината от Нобеловата награда през тази година с Дидие Келоз за откриването на първата екзопланета през октомври 1995 г. Използвайки нови инструменти в обсерваторията Хайт-Прованс в Южна Франция, те откриха газов гигант, подобен на Юпитер, който нарекоха 51 Pegasi b , (Другата половина от наградата беше присъдена на Джеймс Пийбълс от Принстънския университет, за работата му в областта на тъмната материя и тъмната енергия).

Оттогава в Млечния път са открити над 4000 други екзопланети, но очевидно до никоя от тях няма как да се стигне в обозримо бъдеще.

Стивън Кейн, професор по планетарна астрофизика в Калифорнийския университет в Ривърсайд, е съгласен с Майор.

„Тъжната реалност е, че в този момент от човешката история всички звезди са ефективно на разстояние, което можем да определим като безкрайно“, казва Кейн пред изданието Live Science. „Ние все още се борим и полагаме невероятни усилия, за да достигнем земната луна.“

„Може да успеем да изпратим хора и на Марс през следващите 50 години, но бих се изненадал много, ако човечеството излезе на орбитата на Юпитер в следващите няколко века“, казва той. Тъй като разстоянието до най-близката звезда извън нашата Слънчева система е около 70 000 пъти по-голямо от разстоянието до Юпитер, „всички звезди са ефективно извън нашия обсег“.

Може да се каже – много неща изглеждаха недостъпни, докато не ги достигнем, като изпращане на самолети на междуконтинентални полети, например. Но „в този случай необходимата физика за достигане до звездите, ако съществува изобщо, изобщо не ни е известна и това би изисквало фундаментална промяна в нашето разбиране за връзката между маса, ускорение и енергия“.

„Стоим твърдо на Земята и това е много малко вероятно да се промени за много, много дълго време напред“, казва той.

Майор казва за АФП: „Трябва да се грижим за нашата планета, тя е много красива и все още абсолютно жизнеспособна.“

Андрей Фракной, председател на отдела по астрономия в колежа Foothill в Калифорния, се съгласи, че няма да можем да пътуваме до тези звезди в близко бъдеще. Но „никога не бих казал, че никога не можем да достигнем звездите и възможните обитаеми планети“, казва той. „Никой не знае как ще се развие нашата технология след още един милион години еволюция, нали?“.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019
Последни новини