Борисов призова за нетърпимост към хакерите

По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на конференция за противодействие на киберзаплахите. Според него има реални неща, които няма как да се преборят.

Както мразим крадците, убийците, така трябва да мразим и хакерите, настоя премиерът. 1500 лева е заплата за ИТ-специалист в ГДБОП. В частния сектор е около 10 000 лева.

Само човек с голяма кауза може да дойде да работи за нас, в държавната администрация, подчерта Борисов. Хакерите атакуват банки, застрахователни компании и поставят хората под риск. Трябва да има нетърпимост към тези неща, смята министър-председателят.

Имаме предложения от други държави да ни защитават от хакери. Разговорът започвал от няколко стотин милиона нагоре. Както във всяка борба с престъпността се опираме на гражданите, заяви премиерът. По думите му се движим се след хакерите.

В днешната ситуация можем да работим само съвместно, подчерта премиерът на борците срещу кибератаките. Според него има основания за критики,че не се слагат средства за защита и в заплати.

При конкурсите за работа в държавната администрация оставал най-глупавия. Затова с финансовия министър се обмисляло на някои души, ангажирани с киберзащитата да има значително увеличение на заплатите. Като ги гледам тези юнаци тръпна как ще опазим суперкомпютъра, каза Борисов като поясни, че очакваме ние да пазим суперкомпютъра на ЕС. В мрежата не е толкова анонимно, подчерта премиерът.

Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната, изтъкна министър-председателят. Вече и колите се крадат с дистанционно, не с механични ключове, както преди. Крадците имали висока компютърна грамотност. Иначе си е хайдук, недоволен е Борисов.

В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности, отчете пред медиите Борисов. Секторът обаче се развивал с изключителна скорост. Нанасят се големи поразии, изтъкна премиерът. От думите му стана ясно, че трудно държавата може да се мери с високите заплати в частния сектор. През държавна агенция Електронно управление ще се работи за повишаване на киберсигурността. Много пари трябва да се извадят, призна Борисов. Той отново настоя за обществена нетърпимост към киберпрестъпленията. Борисов направи аналогия с детската площадка, която държавата се опитва да облагороди, а някой после чупи. Затова всички трябвало да са активни в тази сфера. Работи се за електронизация.

Ако има търпимост към хакерите, нищо добро не ни чака, според премиера. Има предложения за законови промени, но според Борисов законите и сега са добри, но трябва да се спазват. Не можело държавата да си позволи във всяко министерство да има по един високо платен специалист. Затова в ДАЕУ ще има 5-10 такива служители, които ще работят за държавата.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цв
    Цв.
    3 0
    14:18, 17 сеп 2019
    Нали до онзи ден ги хвалеше, психопат Тиквенски ?

Още новини

Последни новини