Eкопротест свали комунистите преди 30 години, припомня енергиeн експерт

Трябва да се изведат всички монитори на измервателните станции с цел непрекъснат контрол на замърсяването на въздуха. За това призова пред БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Протестът в Русе преди 30 години свали властта, припомни той. Изгарянето на биомаса намалява емисиите на въглероден диоксид във въздуха. Боклукът не е просто боклук, той се разделя на RDF. В София този опит вече го има, морфологичният състав на софийския боклук е такъв обаче, че не подлежи на изгаряне, по думите му.

Държавата участва в предоговаряне на параметрите на договора за ТЕЦ "Марица Изток 3", защото по действащия договор токът, който произвеждат тези централи (американска собственост), е на преференциален режим - задължително изкупуване заедно с преференциална цена над пазарната, подчерта той.

Нека не бъдем прекалени оптимисти, съветва професорът. Ще се предоговаря нормата на възвръщаемост на собствен капитал, а с това ще има редукция на цената на електроенергията и ще намали тежестта за нас като крайни потребители.

"Без базова енергия, енергийна система не може да съществува", категоричен беше проф. Тасев. На терен около 2050 година ще останат възобновяеми енергийни източници и ядрени централи, тъй като са устойчиви в ценово отношение, а наред с тях и газовите централи, прогнозира проф. Тасев.

Според Миглена Антонова, координатор на международната екологична организация "Грийнпийс" в България, има няколко централи, които са заявили интерес за изгаряне на смесен вид отпадъци, включително такива от текстилна индустрия и горското стопанство. Някои от тях са получили разрешение. Проблематичен се оказва фактът, че повечето централи нямат изградена нужната инфраструктура, обясни Антонова.

Този вид изгаряне може да бъде опасен, ако се случва в изолация. За нас притесненията са, че няма да могат да се спазват изискванията за чист въздух. Според Антонова технологиите вече позволяват повече граждани да участват в процеса на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, за да нямаме необходимост от големите енергийни мощности.

"Бъдещето е в новите технологии и трябва да се стремим към тях", призова тя.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини