Всички комети в Слънчевата система може да идват от едно място

Всички комети може да споделят мястото си на раждане, според нови изследвания. За първи път астрономът Кристиан Ейстроп прилага химически модели на четиринадесет известни комети, изненадващо откривайки ясен модел. Публикацията му е приета в списанието Astronomy & Astrophysics, съобщава phys.org.

Кометите - ледени топки или нещо повече?
Кометите пътуват през нашата Слънчева система и са съставени от лед, прах и малки частици, подобни на скали. Техните ядра могат да бъдат големи до десетки километри.

"Кометите са навсякъде, а понякога и с много фънки орбити около Слънцето. В миналото кометите дори са удряли Земята", казва Кристиан Ейстроп. "Ние знаем от какво се състоят кометите и какви молекули присъстват в тях. Те варират по състав, но обикновено се разглеждат само като група ледени топки. Затова исках да знам дали кометите наистина са една група или  различни подмножества могат бъдат дефинирани".

"Ами ако приложа съществуващите ни химически модели върху комети?", помислил Ейстроп по време на докторантурата си в университета в Лайден. В изследователския екип на обсерваторията в Лайден, който включва носителя на наградата „Кавли“ Евин ван Дишок, той разработил модели за прогнозиране на химичния състав на протопланетарните дискове - плоски дискове с газ и прах около млади звезди. Разбирането на тези дискове може да даде представа за това как се формират звезди и планети. Удобно е, че тези модели се оказаха полезни при опознаването на кометите и техния произход.

Ученият решава да уточни дали има специално време или място в нашата млада Слънчева система, където химическите модели отговарят на данните за кометите. Това се оказало така, и то в изненадваща степен. Там, където изследователите се надявали да установят някои комети, споделящи прилики, всичките изследвани четиринадесет комети показали една и съща тенденция. "Имаше един модел, който пасваше на всяка комета най-добре, като по този начин показваше, че те имат общ произход."

И този произход е някъде близо до нашето младо Слънце, когато все още било обградено от протопланетен диск и планетите все още се оформяли. Моделът предполага зона около Слънцето в обхвата, в който въглеродният окис става лед - сравнително далеч от ядрото на младото Слънце. "На тези места температурата варира от 21 до 28 Келвина, което е около минус 250 градуса Целзий." Това е много студено, толкова студено, че почти всички молекули, които познаваме, са ледени.

"От нашите модели знаем, че има някои реакции в ледената фаза, макар и много бавни, във времеви рамки от 100 000 до 1 милион години. Но това може да обясни защо има различни комети с различен състав."

Но ако кометите идват от едно и също място, как се оказват на различни места и с различни орбити в нашата Слънчева система? "Въпреки че сега смятаме, че те са се образували на едно и също място около младото Слънце, орбитите на някои от тези комети могат да бъдат променени, например от Юпитер, което обяснява различните орбити."

Лов на данни за комети
Както подобава на учен, Ейстроп поставя някои странични бележки към своята публикация. "Само с четиринадесет комети извадката е доста малка. Ето защо в момента търся данни за много повече комети, за да ги пусна през нашите модели и да тествам допълнително нашата хипотеза." Ученият също се надява астрономите, които изучават произхода на нашата Слънчева система и нейната еволюция, да могат да използват неговите резултати. "Нашите изследвания показват, че кометите са се образували през периода, който изследваме, така че тази нова информация може да им даде нова представа."

Той също има желание да се свърже с други изследователи на комети. "Тъй като показваме нова тенденция, бих искал да дискутирам с другите астрономи какво мислят за нашето изследване."

Семената на живота
Кометите и животът на Земята вървят ръка за ръка. "Все още не знаем как е започнал животът на Земята. Но химията на кометите може да доведе до производството на органични молекули, включително някои градивни елементи за живот. И ако правилната комета удари правилната планета, с подходящата среда, животът може да започне да се развива", заключава Ейстроп. И така, интересното е, че разбирането на раждането на комети потенциално може да ни помогне да разберем зараждането на живота на Земята.

Cometary compositions compared with protoplanetary disk midplane chemical evolution. An emerging chemical evolution taxonomy for comets. arXiv:1907.11255 [astro-ph.EP] arxiv.org/abs/1907.11255

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини