Шефът на НЗОК се съмнява в лечението без плащане или доплащане от пациентите

4 млрд. лева доплащаме допълнително за здравеопазване. Това показват сметките, каза в предаването на bTV "Тази сутрин" шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той коментира промените в закона, предложени от Министерството на здравеопазването.

Текстовете предвиждат болниците да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане. Предлага се и възможност за доплащане - ако пациентът иска, да може да плати или доплати за лекарство, изделие или метод на лечение, различни и по-скъпи от предвидените по клиничната пътека.

Шефът на НЗОК изрази съмнения относно предложенията:

"Не знам защо трябва да се променя законът при положение, че съществува наредба, която да укаже какво може да бъде доплащано и какво не. Тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкование какво може да се доплаща, какво не може да се доплаща. Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно - тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно", посочи д-р Дечев.

Той добави, че за пръв път, по инициатива на Здравната каса, в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива.

Той каза, че на места в болниците дори не се обяснява какво заплащат хората.

"Има лечебни частни заведения, в които се заплаща за всеки леглоден. Таксата започва от 70 лева и стига до 120 лева", добави той.

По думите му Здравната каса поема тези разходи, но настоящата наредба дава двупосочни тълкувания на това какво влиза и какво не. "Новата наредба трябва да укаже какво означава VIP стаята в болниците, за да няма недоразумения. До момента това го няма в наредбата", заяви той. Дедо Дечев заяви, че целта на новите промени, свързани със Здравната каса, е всичко да стане ясно за пациенти и за лекари.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини