Пътищата в два региона на България са сред петте най-смъртоносни в ЕС. Преглед на печата

Информационно затъмнение

"Дума":

Столичното кметство с рекорден брой откази за достъп до информация

Столичната община е отказала на рекорден брой заявления за достъп до обществена информация през миналата година, показа проверка на ДУМА. За 2018 г. в кметството са постъпили малко над 1180 молби за получаване на различен вид данни, но тя ги е отхвърлила в половината от случаите. В същото време 2018 е рекордна и по отношение на броя на молбите с искане на информация спрямо предходните години. Причините за отказите обаче не се посочват. В половината от случаите хората са подали жалби в съда за невъзможността да получат исканата от общината информация.

През 2017 г. например заявленията са били 600, а отказите - 88. През последните 7 години се забелязва трайна тенденция на увеличаване на отхвърлените заявления.

Опасни пътища

"Дневник":

Пътищата в два региона на България са сред петте най-смъртоносни в ЕС

Пътищата в две области в България попаднаха сред петте най-смъртоносни в Европейския съюз. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край. Така регионът се нарежда на първо място по този показател.

На пето място в негативната класация попада Северен централен район, където произшествията със загинали са 132 на 1 млн. души население. Между двата региона се нареждат области в Португалия, Белгия и Гърция.

Бум на кражби

"Монитор":

Банда тараши българи докато спят в Гърция

Неуловима банда крадци тараши къщи и апартаменти докато българските им собственици или гости спят в тях в гръцкото курортно село Паралия Офринио, област Кавала, научи "Монитор" от пострадали нашенци.

Това лято има бум на нападенията, до момента са извършени над 20 набези и нито една от кражбите не е разкрита от полицията, твърдят още препатили хора.

Някои от пострадалите са предоставили на органите на реда записи от камерите за видеонаблюдение в домовете им. На тях се вижда, че крадците са млади хора, един от които доста дребен. Предполага се, че именно той се промъква през оставени отворени тесни прозорчета. Крадците атакуват както къщи, така и апартаменти. Обикновено го правят между 2 и 4 часа през нощта, докато собствениците или гостите на дома спят. Избират къщи, пред които са спрели луксозни коли, най-вече в близкото до Паралия Офринио село Караяни. Там има доста баровски къщи, част от които са собственост на българи.

Бисквитена фабрика

"Сега":

Пенсионерът като скрита лимонка на пазара на труда

Докато за повечето български работодатели служителите от категорията 50 плюс вече са си изиграли ролята и са излишен товар, в бургаския завод "Победа" гледат от различен социален ъгъл на белокосия състав.

От 414 заети в бургаската бисквитена фабрика 28% са над 55-годишна възраст, а близо половината от работещите пенсионери са пряко заети в производствения процес. Повечето са с по 20-30 години трудов стаж в цеховете, а рекордьорът по дълголетна трудова биография в създадения преди 90 години завод е мъж с 47 години съвестна работа зад гърба си. Бисквитената фабрика е първото му работно място, вероятно ще е и последно.

Според статистиката на НОИ българите, които добавят всеки месец към пенсията си и заплата, са 279 хил., а броят им през последните години непрекъснато расте. При повече от 2.1 млн. пенсионери делът на работещите сред тях е нищожен. Но тепърва трябва да расте - и заради тенденцията да се вдига възрастта за пенсия, и заради застаряването на нацията, и заради кризата за кадри. Всичко това в европейските и национални стратегии често е облечено зад красиви заглавия за активно стареене, учене през целия живот и пр., но истината често е много по-прозаична - мизерни пенсии.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини