Фотоси показват в Хасково пробега на ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г.

    „Готови за приключение“. Ненапразно това е заглавието на фотоизложбата, която отразява ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г., което минава и през България.

    Изложбата, е съставена с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта. Фотосите вече са гостували в Истанбул и Букурещ, а в края на миналата година бяха показани за първи път и в София, в Унгарския културен институт. У нас изложбата гостува със съдействието на Посолство на Унгария и е под под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

    За времето си това е забележително събитие от света на автомобилизма.

    В началото на миналия век изминаването на дългите автомобилни маршрути са много модерни, а в тях основно се доказват техническите показатели на автомобилите. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 г.

    През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. От 25 кандидати, записали се за ралито Будапеща-Константинопол, в крайна сметка тръгват 19. Сред тях има унгарци, австрийци, германци и  един американец.

    Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари-истинско приключения, разказват и заснемат участниците. Затова и изложбата с техните фотоси носи заглавието" готови за приключение", обясняват организаторите й.

    Със съдействието на почетния гражданин на Хасково Димитър Русев изложбата ще гостува и в южния областен град. Фотосите ще бъдат подредена във фоайето на Младежкия център а 22-ри август и ще могат да бъдат разглеждани до 15-ти септември.

    В изложението са включени автентични снимки, правени при пробега от участниците в него. От Унгарския културен институт в София са проучили и излезлите в различни български вестници през 1912 г. отзиви за преминаването на автомобилите от ралито по българския маршрут. Ралито влиза у нас през Русе, минава през Велико Търново, в родния печат има сведения, че е посрещнато и в Габрово, продължава към Пловдив и след това към Одрин до Константинопол.

    За момента няма известни публикации в печатните хасковски медии от това време. По маршрута на ралито градът не е отбелязан конкретно. Историкът Красимира Узунова обаче обеща, че ще направи специално проучване за преминаването на колите и през нашия региона. В музея в Хасково разполагат със стара снимка, на която се различава арка с приветствие от местното население към участниците в рали състезание, но за кое точно става въпрос не се вижда добре на снимката.

    През 1912 година в Хасково вече е имало автомобили дори в някаква степен развита инфраструктура.

    Краси Узунова смята, че най-вероятно ралито е минало през хасковско, тъй като през старата часовникова кула на град Хасково  е минавал Цариградският път, който продължавал към Харманли по сегашния булевард „Съединение“. Възможно е в някои сведения да е опоменато, че автомобилистите са минали от Пловдив и по Цариградския път, смята историчката.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини