Хасковлии искат безплатно паркиране за електромобилите в "синята зона"

Хасковлии искат безплатно паркиране за електромобилите в "синята зона". Това сочи анализът от анкетата на Haskovo.net.

В допитването с въпрос "Трябва ли електромобилите да паркират безплатно в "синята зона" в Хасково?" са участвали 667 души. Анкетата сред гражданите бе провокирана от ситуация, в която хасковлия щеше да бъде таксуван от инкасатор на Общинското предприятие "Паркинги и гаражи" поради липса на общинска наредба, регламентираща безплатно паркиране на електромобили. При медийна намеса, обаче отпадна ангажимента на водача да закупи талон за паркиране.

Темата предизвика дебати дали електромобилите трябва да бъдат освободени от талон за общинските паркоместа. Едни смятат, че електрическите коли заемат място и водачите им трябва да плащат солидарно с останалите шофьори. Други обаче са на мнение, че безплатното паркиране ще стимулира употребата на екологичните автомобили. Председателят на Общинския съвет Таня Захариева заяви, че конкретният случай с гражданина е повод да се помисли за въвеждане на промяна в общинската наредба. В тази връзка има европейска директива. Някои от общините в България са уредили въпроса, издавайки стикери на електромобилите, които могат безплатно да паркират в общинските зони с паркоместа.

Над половината от участвалите в допитването смятат, че "синята зона" трябва да е безплатна за електромобилите. Положителен отговор на въпроса са дали 57.1% (381 души). С "не" са отговорили 31.2% (208 души). Останалите 11.7% (78 души) са заявили, че не ги интересува как ще паркират електромобилите.

Анкетата не претендира да е официална, но дава обща представа за нагласите сред обществото. Резултатите от анкетата може да видите тук.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ан
    Анора
    10 0
    12:01, 20 авг 2019
    налбантова дали ще си купи такава кола,че да не паркира всеки ден на забраненото през читалището на парцуцата.
  • 2
    Ав
    авария
    10 -9
    12:04, 20 авг 2019
    и кое им е екото на тези ? токът откъде иде? ако се зареждаха от слъчевите лъчи, да. еко е когато не се замърсява планетата, за да може дадено нещо да функционира.
  • 3
    Дс
    Дсцц
    10 0
    12:33, 20 авг 2019
    Ми да си паркирам и аз велосипеда там, щот е еко?!! Така ще насърчим ли другите в центъра да карат велосипеди?!
  • 4
    Гр
    Гражданин
    11 -8
    12:36, 20 авг 2019
    Що за глупост. Ресурсът , който се плаща с платеното паркиране е паркомясто, не чист въздух.Електромобилът заема място и също е замърсил въздуха с производството на ток от въглища, редки метали в акумулаторните батерии и т.н .
  • 5
    No
    Nostradamus
    6 -1
    13:43, 20 авг 2019
    Аз искам всички да паркират безплатно. Но това е печатница за пари. С минимални усилия - максимална печалба.
  • 6
    Ja
    Jack Bauer
    6 -4
    15:28, 20 авг 2019
    Няма неоспорими доказателства, че електричките не замърсяват околната среда, даже напротив - замърсяват повече. Така че от какъв зор гърмящите колички да паркират безплатно???
    • 87
      876598709
      3 -5
      16:15, 20 авг 2019
      85% от Тока за Електро-колата е правен от ТЕЦ или АЕЦ
      .......
      Ей тва го начуква яко на Еко-лузърите :)))
  • 7
    Yo
    Yordan Yordanidis
    2 0
    11:30, 21 авг 2019
    Имащия ще каже свободно, нямащия ще се почувства онеправдан и ще каже да се плаща. Незаинтересования ще каже, че му е все тая. Кмета и общинския съвет ще кажат, че това ще ощети бюджета без да подобри особено условията на живот. Имаше нещо от велосипедист - някъде общината раздава безплатно велосипеди (Чанаккале - Турция) и това не за да се натрие нечий нос, но е качествено решение за нуждата от спорт на зазтоялото се население. А за велосипеди задължително трябва да има подобно решение.
Последни новини