Пробата Манту да остане, категорични са от лекарското съсловие по предложените промени от МЗ

    Част от лекарското съсловие се обяви срещу някои от готвените промени в наредбата за имунизациите у нас от МЗ.

    В момента документът е във фаза на експертно обсъждане, което ще продължи две седмици.

    Основната мотивация за измененията е синхронизирането на българската имунизационна практика с тази от останалите държави в ЕС. От Здравното министерство посочват още, че за промените има и препоръки от Световната здравна организация, съобразени са и с мнението от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.

    Темата обаче нажежава лекарските среди. Според някои от педиатрите осъвременяването на националната имунизационна политика е наложително. Други възприемат, че целта е спестяване на средства. Част от лекарите смятат, че извън предложенията, има още какво да се желае.

    Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст ще е вече два пъти, вместо три. Това няма да доведе до съществени промени или негативи за новородените, смята педиатърът от Хасково д-р Николай Николов, който е и член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и председател на хасковската му структура.

    Предвижда се и отмяна на пробата Манту за туберкулоза на 11 -годишните. Под въпрос е пробата да отпадне и при 7-годишните, макар и не сега, а в последващ етап. И това е сред на-дебатираните теми в лекарското съсловие. Според д-р Николов това не е добър вариант. Мнението на опитния педиатър е, че макар в някои ЕС държави дори да не са и чували за туберкулоза, защото тази болест при тях отдавна е изчезнала, а поради това не правят и проба Манту, то в други, като България, например, е добре поне една контрола да остане.

    Той припомни, че преди време е отпаднала пробата Манту при 17-годишните. „Смятам, че колкото и да се опитваме да синхронизираме имунизационните си календари в ЕС, все пак всяка държава трябва да действа и съобразно географската си ширина и икономическите си показатели.“

    „По принцип в България има добро покритие на ваксинацията, но това не трябва да успокоява никой“, коментира той, като даде пример с държави, които са занемарили задължителната ваксинация, много от реваксините и контролите са премахнати и негативните резултати не са закъснели. „Украйна и съседната ни Румъния, където регистрираха бум на морбили, са сред тези примери.“

    Промените предвиждат още децата, за които не е направен избор за личен лекар, също да бъдат насочвани за ваксиниране към амбулаториите за първична медицинска помощ или към кабинетите на съответните Регионални здравни инспекции.

    Д-р Николов посочи, че на следващ етап, от лекарското съсловие ще търсят възможност за включването във ваксинационния календар, но като пожелателни, на ваксините срещу варицела и срещу менингококов менингит. „Едва тогава нашият календар ще е изцяло синхронизиран с този на останалите европейски държави“, посочи Николов.

    Той припомни, че от няколко години безплатно в България вече се слага ваксината срещу ротавирусите, макар тя да не е от задължителния календар, а е по желание. Допреди време макар да присъстваше в задължителния имунизационен календари на много от европейските държави, в нашата страна родителите, които желаеха поставянето й, си я купуваха. А цената й не беше никак ниска-около 260 лв. за двата приема. От практиката си д-р Николов отчита положителното въздействие на ротавксината. Много от неговите малки пациенти, на които тя е приложена, прекарват стомашно-чревните инфекции по-леко и без усложнения.

    Сред предложените промени за обсъждане е и в имунизационния календар от тази година да се регламентират безплатните противогрипни ваксини за хората над 65-годишна възраст, които ще се покриват от НЗОК от тази есен.

    Здравното министерство е с предложение и за промяна на реда за известяване на пациентите, подлежащи на имунизации. Това трябва да става от страна на джипитата по начин, по който да бъде удостоверено-чрез факс, по пощата или на имейл.

    Според лекарите обаче това допълнително ще усложни и без това много административна работа, която са задължени да вършат по отчетите си.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      No
      Nostradamus
      11 -2
      13:40, 20 авг 2019
      Дайте да махнем направо ваксините и обратно в каменната ера, където максималната продължителност на живота е била 30-35 г. Така същевременно ще угодим и на загрижените патки от сайта бг-мама и подобни...
      Бог да пази България!

    Още новини

    Последни новини