Криситиян е набеден и е перфектната жертва, категоричен шефът му

"Кристиян е най-удобното младо момченце. Обвинението срещу него е неясно, а той е твърде добър специалист, за да допусне грешка при подобна хакерска атака", категорични са адвокатите на специалиста по киберзащите. "Кристиян е човекът, който открива следи, но не оставя следи", казаха за неговите способности защитниците.

Кристиян Бойков не е замесен в теча на информация от НАП. Категорично съм на мнение, че той е набеден и е перфектната жертва. Това заяви в ефира на bTV Георги Янков, мениджърът на компанията по киберсигурност, в която работи обвиняемият в атака срещу Националната агенция по приходите.

Той обясни, че Кристиян е изключителен професионалист, на който може да разчита. По думите му момчето е добре познато на ГДБОП, тъй като са работили заедно и са били на конференции по куберсигурност.

Янков подчерта, че по време на задържането си Кристиян е бил изненадан, а самата операция е продължила около 5-6 часа. Според него е много странно, че за по-малко от 24 часа след разпространението на информацията за теча на данни, са събрани нужните доказателства и се е извършил ареста.

Работодателят е категоричен, че компанията остава твърдо зад гърба на Кристиян.

Адвокат Любен Казанлиев също коментира атака срещу НАП, като заяви, че е било абсурдно да има обвинение от 4 реда и то да бъде повдигнато за по-малко от 24 часа след установяване на атаката.

Той поясни, че по време на задържането на Кристиян не е имало нищо нередно, но след това ситуацията се е развила по абсолютно порочен начин.

Казанлиев също споделя мнението на работодателя, че е намерен най-удобният извършител на атаката. Той разясни още, че никой компютърен специалист не пише на кирилица и не работи с Windows. Кристиян работил само с Linux.

Той изтъкна още, че никъде не казвало, че машината, от която е извършена атаката се казва Крис.

Адвокатът е на мнение, че трябва да се премахнат обвиненията на Кристиян.

Другият защитник на обвиняемия, адвокат Георги Стефанов, посочи, че Кристиян му е казал, че са го натопили.

Той също е на мнение, че самото обвинение обективно е негодно.

Стефанов обясни още, че цяла нощ са се опитвали да накарат Кристиян да си признае, че е извършител на престъплението, като са му казали, че ако не го направи за него ще има сериозни последствия.

Момчето отговаряло, че няма как да признае нещо, което не е извършил. По думите на защитника разпитите дори били без присъствието на адвокат.

Адвокат Стефанов допълни още, че на Кристиян му е обещавано, че ако си признае ще бъде незабавно освободен.

Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на 20-годищният хакер. 

Преди това стана ясно, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години, което показва на "Господари на ефира", слад като е сигнализирал МОН.

Комисар Явор Колев заяви, че е задържан бял хакер за теча на данни в НАП.

Според бившия главен секретар на МВР проф. Николай Радулов вътрешен човек е подпомагал атака в НАП.

В Министерски съвет премиерът Бойко Борисов пък подчерта, че имаме уникални вълшебници в IT сферата и заяви, че иска хакерите да работят за държава.

Работодателят на Кристиян ТАД ГРУП разпространи своето становище по случая, веднага след като името му стана публично известно. Публикуваме го без редакторска намеса.

"ТАД ГРУП следи ситуацията отблизо и ще съдейства изцяло на прокуратурата за изясняване на подробности, във връзка с последните развития по случая с кибер атаката срещу Национална агенция за приходите.

Кристиян е наш служител от 2017 г. на позиция „Експерт Киберсигурност“. Като част от компанията, Кристиян винаги се е отнасял с етичност, професионалност и лоялност, както към работните си ангажименти, в това число и към нашите клиенти, така и към целия екип.

ТАД ГРУП е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Основна част от нашите клиенти са средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност. Нашите клиенти се разпростират от правителствения до частния сектор и включват компании, опериращи в различни сектори като банкиране, биотехнологии, здравеопазване и др."

Компанията ни е специализирана в предоставянето на глобални решения за киберсигурност и защита на информацията и наша основна цел е да съдействаме на нашите клиенти в превенцията срещу злонамерени атаки. Всички наши специалисти преминават специални обучения, съобразени с кодекса на етичното хакерство.

Оставаме на разположение и ще съдействаме на разследващите органи."

Задържаният за кибератаката срещу базата с данни на НАП е водел курсове за повишаване на уменията на служителите на ГДБОП по киберсигурност. Това заявиха адвокатите и юристконсултката на фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков. Пред медиите говориха Георги Стефанов и Любен Казанлиев, предаде NOVA. Те не скриха и подозренията си, че може да са понесли удар и от конкуренцията в бранша.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини