Респект! Цанко Цанков успя да преплува Бургаския залив

Бургаският плувец Цанко Цанков се превърна в първия човек, който преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос – разстояние над 44 км. Бурното море и вълненията днес не успяха да сломят духа на бургазлията и той постигна целта си, след прекарани над 14 часа сред вълните.

Той доплува до плаж „Перла“ край Приморско след залез слънце, където го чакаше цяла делегация от приятели, треньори и представители на общините Бургас, Приморско и националните медии.

До момента няма друг плувец, който да е преплувал това разстояние, което прави постижението му историческо.

За безопасността на плувеца по време на плуването се грижиха служители на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база - Бургас. По време на плуването Цанко Цанков бе съпровождан от катера "Надежда" заедно с още един плавателен съд.

Постижението на Цанков е най-дългото преплувано разстояние в акваторията на Черно море. Досега са изминавани най-много 30 километра близо до руското крайбрежие. Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини (100, 200 и 400 метра съчетано плуване, както и 400 метра свободен стил).

Нарежда се под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 м. съчетано плуване, като пред него са само националният рекордьор Михаил Александров и Антъни Иванов.

“Историческо преплуване на Бургаския залив за 14 часа, 24 минути и 34 секунди! Героят на деня е Цанко Цанков. Силна умора и удовлетворение от дългия и труден маратон бележат края на почти 45-километровото плуване. Това е най-дългото плуване в историята на плувните спортове в България. Това не е просто спортна победа, а урок за силата на духа и вдъхновението да осъществиш мечтата си. Респект!", написа кметът на Бургас Димитър Николов в профила си в социалните мрежи.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини