Правителства и корпорации в 28 страни съдени заради климатичната криза

Съдебни дела срещу правителства и корпорации относно климатичната криза са били заведени в 28 страни, показва нов анализ, цитиран от британското издание "Гардиън".

Проучването разкрива, че повече от 1 300 дела във връзка с климатичните промени са заведени от 1990 г. насам.

Въпреки че САЩ - с 1023 казуса - остават лидери в климатичните дела, в други страни все повече се предприемат действия срещу индивиди, благотворителни организации и държави.

Джоана Зетцер, съавтор на доклада на Института Грантъм и Лондонското училище по икономика, заяви: "Държането на отговорни на правителството и бизнеса за проваляне за борба с климатичните промени се превърна в глобално явление. Хора и природозащитни организации вкарват правителства и компании в съда заради неспособността им да действат по отношение на климатичните промени, и не само в САЩ. Броят на страните, в които хората предприемат съдебни действия относно климатичните промени, вероятно ще продължи да нараства."

През последните две години и половина, откакто Доналд Тръмп стана президент на САЩ, съдебните дела се опитваха да попречат на опитите му да отмени екологичните регулации. Анализът на 154 казуса в доклада показва, че никоя отмяна на регулация относно климата, представен пред съдилищата, досега не е оцеляла при атакуване в съда. 

Сред страните, в които са заведени съдебни дела, водещи са Австралия, където са заведени 94 дела, Великобритания (53 дела), Бразилия (пет), Испания (13 дела), Нова Зеландия (17 дела) и Германия (пет).

Историческо съдебно дело в Пакистан преди четири години установи правото да се оспорва липсата на действия по отношение на климатичните промени въз основа на правата на човека. Ашгар Лехари, земеделски производител в южната област Пенджаб в Пакистан, изправи правителството на подсъдимата скамейка, изтъквайки, че нарушава човешките му права, като не успява да се справи с последиците от климатичните промени.

Той твърди, че неговите лидери не са успели да осигурят вода, храна и енергийна сигурност въпреки предизвикателствата, предизвикани от климатичните промени. Съдът откри в негова полза и един от резултатите е създаването на комисия за климатичните промени.

Делото на Фондация "Ургенда" срещу държавата в Холандия успешно пледира за приемането на по-строги ограничения на емисиите от правителството. Присъдата в момента е на етап обжалване.

Във Великобритания Client Earth спечели няколко дела срещу британското правителство във връзка с провала да предприеме действия за незаконни равнища на замърсяване на въздуха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини