Най-после! Учителите с безплатен интернет вкъщи

От 27 май 2009 българските учители ще кандидатстват онлайн за субсидия от МОН. Всичките 72 000 учители ще ползват безплатно достъпа до мрежата, благодарение на ЕСФ, който покрива на доставчиците разхода по услугата.

Мащабната инициатива е в рамките на проект „ИКТ в образованието" на МОН по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" на Европейския социален фонд (ЕСФ).

Как кандидатстват учителите за домашен Интернет достъп по проект BG051PO001/3.1-01:

На специална секция на сайта internet.mon.bg учителите могат да влизат с индивидуална парола и да изберат доставчик. За улеснение, има секция за търсене по населено място и с едно натискане на бутон се виждат всички, предлагащи промоционални оферти в техния регион.

Изборът във всички случаи е предоставен на учителя, независимо от условията.

Лимитът, който МОН покрива по програмата е 15 лева месечно. В случай че бъде надхвърлен, разликата се поема от учителя.

Самата субсидия учителите ще получат чрез бюджета на съответното училище. Училището е страна по договора за интернет достъп, а срокът за първата вълна учители ще е 12 месеца (от 15 юни 2009 до 15 юни 2010).

От 27 май учителите ще имат две седмици да се запознаят офертите и да избират. След това на база професионалните им достижения и социални характеристики МОН ги подрежда в една обща таблица и първите 20-25,000 от тях получават одобрение за финансиране. Директорите на всяко училище верифицират подадената офертата.

Тези, които не са избрани на първа фаза, ще получат втори шанс през август, когато идват останалите средства по програмата. Включените във втората фаза ще получат финансиране за 9 месеца, така че двете вълни учители да финализират субсидирания си достъп приблизително по едно и също време (юни 2010). МОН планира до септември всички 72 000 учители, преподаващи на ученици от 1 до 12 клас да бъдат включени в инициативата.

Ако програмата междувременно е доказала успеха си, в следващите проекти по нея домашният интернет за учители ще стане едно от регулярните пера, смятат от МОН

ESCOM, като утвърден доставчик на високоскоростен кабелен интернет, също се включва в инициативата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини