Невиждани на Земята извънземни кристали обграждат езерата на Титан

Учени пресъздадоха условията на Титан в лаборатория и откриха, че органични молекули от атмосферата на луната може би образуват пръстени от извънземни кристали около метановите езера, осеяли повърхността на спътника на Сатурн.

Първоначално изследователите открили два от тези “молекулярни минерала”. А сега се натъкнали на трети, съставен от ацетилен и бутан и вярват, че той може да е най-широкоразпространен.

На Земята съществуват и ацетилен, и бутан и се използват като газове – първият за заваряване, а вторият за зареждане на запалки и котлони. Смята се веществата на Титан са подобни и, че са се зародили в мъгливата атмосфера на луната.

Но за разлика от Земята, двете вещества паднали на повърхността на Титан, където температурите са около 90 Келвина, т.е достатъчно студено, за да образуват твърди кристали.

Учените успели да създадат мини “Титанов бульон” в лабораторията и открили, че веществата не просто се втвърдяват, но и се обединяват и образуват кристали, невиждани до момента на Земята.

С помощта на течен азот, учените охладили специално проектирана камера до температурите на Титан и добавили редица вещества в същите пропорции, като на луната – метан и етан, ацетилен и бутан.

Използвали техниката Раманова спектроскопия, за да изследват структурата на получените кристали.

Първите кристали се образували от сливането на бензен и етан. Ацетиленът и амонякът образували втори вид кристали. После се появили и кристалите от бутан и ацетилен – възможно е те да са най-широко разпространени.

Кристалите се образували в рамките на минути, при температура от 130 Келвина, и оставали стабилни при охлаждане до температура близка до тази на Титан – 90 Келвина.

Интересното е, че този вид кристали не се формират хаотично. Може би сме открили структурите на извънземните кристали, обграждащи метановите езера на Титан.

Причината е, че когато веществата паднат от небето, те се разтварят в езерата. С изпарението на езерата, веществата образуват кристали по краищата, подобно на утайката във ваната след оттичане на водата.

Все още не сме напълно сигурни, дали наистина ще заварим подобен пейзаж, ако отидем на Титан, но признаците за това са обещаващи.

Изображения от апарата Касини показват силно отразителни, оранжеви пръстени около някои езера в северното полукълбо на луната.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини