Потайното място, където е паднал последният гигантски метеорит

В зависимост от времето на годината това езеро е с диаметър 30-60 м и дълбочина от 1-6 метра. Кратерът се е използвал за място за езически жертвоприношения от хората, които са живели тук преди новата ера. Тайната за това е, че кратерът е издълбан от метеорит. Той се намира в село Каали, което пък е на най-големия естонския остров Сааремаа, на 18 км от град Куресаре. На това място на Земята пада последният гигантски метеорит в населен район.
Белегът от това все още си личи върху ландшафта на местостта, въпреки че събитието се е случило преди цели 7600 години. Тогава на това място падат няколко големи скали с тежест между 20 и 80 тона, които летят в земната атмосфера със скорост между 10 и 20 км/сек.На височина от 5-10 км преди да достигне Земята, метеоритът се е разбил на парчета и така пада на няколко места, като най-големият къс от скалите се удря на въпросното място, а ударът му е бил еквивалент и дори по-мощен на атомната бомба, която изравни Хирошима в края на Втората световна война. Експлозията изгаря горите в радиус от 6 км.По това време в този район е живяла малка човешка популация, но вероятно жертвите са били много. Най-големият кратер в Каали е с диаметър от 110 метра и дълбочина 22 метра. Други парчета от метеорита са формирали по-малки кратери с диаметри от 12 до 40 метра и съответните им дълбочини варират от един до четири метра. Всичко е в рамките на разстояние от 1 км от главния кратер. Днес в кратера Каали има езеро, захранвано от подземните води и валежите.

Историите за катастрофата и езерото се появяват на видно място във финландската митология, особено в националния епос Калевала, който дава много реалистично описание на огън, падащ от небето, който изгаря къщите, нивите, мочурищата и хората.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини