Параграф 22 с ТЕЛК: системата остави инвалид без пенсия

    Той е на 64 години. С 29 години и 9 месеца трудов стаж. Допреди няколко години животът му е на средностатистически българин-работи, живее що- годе добре, радва се и на малкото, което има, изкарано с труд. През 2005 година инцидент с мотор преобръща живота му. 

    Допреди година е преживявал с инвалидната си пенсия заради 52 % инвалидност, която му е определена. Заради новите регламенти за определяне на ТЕЛК обаче, според държавата, днес той вече не е инвалид. Днес е бездомник без пукнат лев.

    Съдбата на Хартюн Тютюнджиян е като на много други българи, които се завъртат в машината на бюрократична ни здравна система, за която в крайна сметка май нито здравето, нито достойнството имат значение.

    Мъжът е от Хасково, дълги години живее в Силистра. Имал е съпруга, с която от 9 години не поддържат връзка. Бездетен е. С брат си също не се имат.

    Преди няколко години се връща в родното си Хасково, за да се грижи за майка си. „Пропътувах 500 километра, буквално, за да я спася от глад. Беше с много ниска пенсия, вече възрастна жена, която не можеше да се грижи за себе си“, разказва той. 

    Започва работа като шлосер в завод “Родина“ и двамата преживяват дните. До 2005 година, до деня, в който на излизане  работа го блъска мотор и ходенето по мъките започва... 

    След период, в който не могат да му поставят точната диагноза, в крайна сметка се оказва, че е със стеноза на гръбначния стълб и сраснал нерв в счупеното ребро.  Следват няколко операции, лечение, в последствие и операция на стомаха след язва на дванадесетопръстника, вследствие на тромбофлебия не е читав и левият му крак.

    За да плаща лечението си се налага да продаде апартамента си в Силистра. С част от парите погасява натрупани дългове за три операции и дългите процедури по възстановяването. Първоначално е с ТЕЛК решение  за 52 % инвалидност. С инвалидната пенсия от 170 лева и работата, която намира от време на време, успява да преживява. Успява да си плаща и наема от 60 лева за квартирата.

    Преди година обаче експертизата за трайно намалената работоспособност от ТЕЛК-Димитровград му излиза с 40 % инвалидност и пенсията му е спряна, понеже има право на нея, ако е над 50 % освидетелстван. Подава жалба, но и второто решение на Комисията Димитровград, което е от 19-ти юни 2019 година, е със същото становище. Няма право и на социална пенсия, понеже не е навършил възрастта за нея- 70 години.

    От година време  Хартюн Тютюнджиян е без дом и на практика без средства. Налага се и да напусне квартирата си. Не може да кандидатства и за общинско жилище, тъй като няма необходимия по наредбата период с адресна регистрация в Хасково.
    На останалия без средства и без дом 64-годишен мъж подава ръка приятел. Но в приемното семейство положението също не е розово- преживяват със социални помощи, имат дете, грижат се и за по-възрастен родител. „Благодарен съм, че има добри хора като тях, но вече ми е неудобно една година моят приятел и семейството му да ме издържат. Аз мога да върша  с ръцете си някаква работа, но където и да съм потърсил, все ме отпращат с обещанието, че ще ми се обадят. После нищо не следва...Идва новият ден и аз отново се чувствам ненужен, излишен, притеснен, че съм в тежест“. 

    При последния преглед са му изписани специални ластични чорапи, които трябва да носи заради тромбофлебията. Те обаче струват 40 лева. Няма да ги купи, но това е малкият му проблем, отдавна  Хартюн не може да си позволи и всички поддържащи лекарства, които трябва да пие за многото си заболявания. „Не купувам лекарствата, карам на самотек: ако стане, стане“.

    Ако оживее, оживее-така явно държавата поглежда на хора, като Хартюн Тютюнджиян. Де юре той е трудоспособен и няма нужда от подкрепа, но де факто, и без да си лекар, ще ти стане ясно, че не е пълноценно трудоспособен, за да се издържа без помощ.

    „Този случай се дължи на новата методика за определяне на  ТЕЛК, която влезе в сила от 29-ти юни 2018 година.  Получило се е така поради забраната за събиране на процента инвалидност при различните заболявания. В настоящите разпоредби се признава само най-високият процент на инвалидност. Ние работим само с документи и нямаме право да променяме каквото и да е. А становището за състоянието на пациента идва от лекарите, извършили прегледа.“, коментира едни от членовете на ТЕЛК - Димитровград, който не крие, че настоящата методика не е резонна и ощетява пациентите. Надява се обаче, че нещата скоро ще се променят, тъй като в началото на юни правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Целта е именно да се прецизират текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при лицата с повече от едно заболяване, всяко от което води до увреждане.

    Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние.

    А до влизането в сила  на това постановление тези, които подават ръка на Хартюн Тютюнджиян, са служителите от Областната социална служба. Единият вариант за него е да бъде настанен в дома за възрастни хора на „Кенана“, където ще бъде подпомаган и с необходимите му лекарства. 

    Има възможност да получава и месечно подпомагане, социална помощ за отопление, както и да му бъде изплатена еднократна помощ, но преди това трябва да се разведе. Въпреки че с жена си, която е в Силистра, не живеят заедно от десет години, по документи нямат развод, а това се оказва препъни камък за част от социалните помощи,  които може да вземе. Дълги години той отлагал развода заради липсата именно на средства. Надява се в тази посока да му помогнат юристите от Регионалния център за консултиране и правна помощ на хора от уязвими социални групи в Хасково, който е към местния Адвокатски съвет.
    А междувременно Хартюн Тютюнджиян се кани да съди държавата за ситуацията, в която е  в Хага.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (20)

    • 1
      Гр
      Гражданин
      38 -1
      17:36, 20 юни 2019
      Haskovo.net ,махнете ЕГН и номер на лична карта,презиме и фамилия на човека!
      Тук има лични данни,може някой да се облагодетелства от нещастието на човека!!!!!!
    • 2
      Г-
      Г--н Михайлов
      40 -1
      18:32, 20 юни 2019
      Това може да се случи само НРБ, циг......@ните да вземат пенсия от ТЕЛК, а нуждаещият се да ходи по мъките!! Хартюн,между другото интересувай се за правата си! Европейски е закона ако не ме лъже паметта- 1ч.преди и 1ч след работа,т.е. времето да отидеш и да се прибереш, си застрахован!!! А това вече е трудова злополука а не обикноновен инцидент,което значи 100% инвалидност и съответно пенсия! Така е поне в Европа, а България дали е Европа или не........
    • 3
      По
      Попов
      30 0
      18:41, 20 юни 2019
      Дайте координати,да помогнем на човека
    • 4
      Ba
      baxmamamu
      44 0
      18:46, 20 юни 2019
      Не си само ти на половин България инвалидните пенсии са спрени само и само да има за циганите гласоподаватели . Всичките са астматици епилептици и други заболявания които трудно се доказват . До сега ******* със спрян ТЕЛК не съм виждал или чувал за подобно явление
    • 5
      Ди
      Димов
      28 -4
      18:56, 20 юни 2019
      Страната на Бойко Борисов и Делян Добрев. Великите демократи на България, лишили бюджета от 800 милиона лв годишно от спирането на ЮП. Сега с лични средства Делянчо да подпомогне тоя човек. Той беше активен участник в спирането на ЮП.
    • 6
      До
      До Димов
      32 -6
      19:09, 20 юни 2019
      Аз бих продължил: Страната на Андрей Луканов, страната на Иван Костов, Страната на Ахмед Доган и още много други герои. БКП в действие в 21 век.
    • 7
      Г-
      Г--н Михайлов
      16 -5
      19:34, 20 юни 2019
      Много правилно и точно!!! Страната на...... това беше замислено още в далечната 1984г.- Как да се предаде властта без кръв ( защото усещаха че краят им идва и няма нищо вечно) и същевременно как да продължим да сме на власт? Естествено събраха се тримата глупаци- Гришата Стоичков, Митьо Станишевото и Кубадън Бей и намериха решение- спасението е в малцинствата и криминалните, обаче Дойновото излезе малко по-тарикат и тировете с парата отпътува за Австрия!! Няма как трябва да крадеме всичко от начало!!!
      • 90
        907979
        8 -3
        21:55, 20 юни 2019
        Почти от Освобождението та до днес ,
        България се управлява от
        семейство Сакс-Кобургота ..... които в Британия са известни като Уиндзър :))
    • 8
      Ja
      Jack Bauer
      18 -3
      21:02, 20 юни 2019
      Важно е за саждите да има, хората не ги интересуват. Скапани бюрократи.
    • 9
      79
      790-090
      19 -1
      21:58, 20 юни 2019
      Виздам че шефа на ТЕЛК-а е
      бил Доц.Др Любен Атанасов
      .... та излязоха 2 въпроса :
      1) Чичо Любене , защо си нарушил принципите на Ротарианството и Масонството и си обрекъл беден и добър човек на още страдания ?
      2) Кой ще освидетелства Др.Атанасов дали е с акъла си при положение че е над 75 години ?:)))
    • 10
      Ма
      Маркова
      20 -1
      22:07, 20 юни 2019
      Този така наречен "доцент" докара Хирургия за пълен леш.Сега се оял в ТЕЛК Димитровград.Гушка паричките на мангустите,а иначе се прави на хуманист и ротарианец филантроп,но с чужди парички.
    • 11
      Съ
      Съвет
      13 -1
      23:17, 20 юни 2019
      Д-р Генчев в ДКЦ 1 само срещу 800 ле ще го уреди. Да вземе на заем и ще получи 90%. Цената включва и услугата на д-р Боев от ТЕЛК.
    • 12
      Jo
      John
      0 -16
      09:30, 21 юни 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Г-
        Г--н Михайлов
        4 -1
        16:27, 21 юни 2019
        Няма по-голяма простотия и наглост да се подиграеш с болен човек. Бай бабо да не те срещне мечка!
    • 13
      Уж
      ужас
      8 0
      09:54, 21 юни 2019
      Горкият човек! Хиляди държавни чиновници на държавна хранилка за социални дейности, а нито един читав закон, защитаващ подобни беззащитни хора. Сега да купят суперкомпютъра за 12 000 000млн да се докарват пред Европа, а населението, което заслужава да бъде подпомогнато с тези пари, да бъде затривано с тоя геноцид.
    • 14
      Ха
      Хасковлийка
      10 0
      10:33, 21 юни 2019
      Искам да ви видя как ще коментирате ситуацията, когато сте в положението на Хартюн Тютюнджиян. Никой не е застрахован и никой не знае каква е съдбата му, така, че бъдете мааалко по- добронамерени, за ваше добро е.
      • Ха
        Хасковлийка
        7 0
        10:34, 21 юни 2019
        Това е отговор на коментара на John.
    • 15
      11
      111111
      4 0
      11:07, 21 юни 2019
      По същата логика тогава да плащаме само един данък този който е най висок
    • 16
      12
      123
      6 0
      15:18, 21 юни 2019
      Много правилно ! По тази логика щом се определя процента от всички съпътстващи заболявания ,а се взима под внимание най-високият защо трябва да плащаме всички данъци ? От всички трябва да плащаме един -например най-високият.
    • 17
      Съ
      Сър Пичук
      3 0
      12:03, 23 юни 2019
      Няма никакъв параграф 22 .Просто не отговаря на критериите, а те са:Да имаш черен цвят на кожата;да крадеш и лъжеш;да не си работил никога;да не плащаш данъци,осигуровки,ток вода;да даваш подкуп за да получиш инвалидна пенсия.Тези които отговарят на споменатите критерии вземат много повече от 170лв., пенсията която е вземал той.Най-голямата му грешка е че е живее на територията.
    Последни новини