500 язовира у нас са опасни, 414 - в аварийно състояние

В България има общо 6 840 язовира. От тях 414 са в аварийно състояние, 500 се смятат за опасни, а 10 са поставени под специални наблюдение. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) Кирил Войнов.

Той посочи, че най-проблемите язовири у нас са тези, които са общинска собственост. Причината според Войнов - кметовете не се грижили за тях.

Подари това на градоначалниците били съставени 600 акта за нарушения. ДАМТН няма да прави компромиси, докато Войнов бил зам.-председател на агенцията, увери той.

Повод за изказването му е язовирната стена на водоема до село Нова Върбовка, която се скъса преди дни, а голямото количество вода наводни множество къщи и градини.

Според Войнов на мястото е паднал много интензивен дъжд за кратко време. Преливникът на язовира не могъл да поеме водата и започнал да прелива през короната на язовирната стена, откъдето дошло и пропукването.

Язовирът е бил проверен за последен път от държавната агенция през февруари 2018 година и по план е трябвало да бъде инспектиран отново следващата седмица (17-21 юни 2019 г. - бел. ред.).

Проверката ще се състои въпреки инцидента, допълни Войнов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини