Още четири тела са открити след бурята в Гърция, жертвите вече са 15

Гръцки спасителни екипи откриха телата на още четирима души в Централна Гърция в неделя, с което броят на загиналите при най-интензивната дъждовна буря в страната, откакто започват се водят регистри през 1930 г., се увеличи до 15 души, предаде "Ройтерс".

Други двама души все още са в неизвестност, според властите. Бурята "Даниел" бушува в Гърция в продължение на три дни от вторник в края на най-горещото лято, регистрирано някога, оставяйки нова следа от разруха след смъртоносните горски пожари.

Къщи и мостове се срутиха, училища, пътища и електрически стълбове бяха разрушени, животни се удавиха и посевите в плодородната Тесалийска равнина бяха унищожени.

Телата на 88-годишна жена и двама мъже на 58 и 65 години бяха открити близо до град Кардица, един от най-пострадалите райони в неделя. По-късно спасителните екипи откриха тялото на 42-годишен мъж в района на Волос.

Пострадалите от наводненията жители бяха транспортирани по въздух или със спасителни лодки.

Досега повече от 4250 души са били евакуирани, съобщиха властите, а усилията са насочени към села близо до град Лариса и близо до река Пинейос, части от които са прелели, причинявайки още повече щети на селата.

Премиерът Кириакос Мицотакис посети главния оперативен център в Тесалия в неделя вечерта и обяви, че ще бъде предложена комбинация от мерки за финансова помощ на засегнатите от бурята.

Той каза, че приоритет на държавата е "да излекува сериозните рани, които това бедствие е оставило".

Мицотакис ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург във вторник. Той каза, че иска да гарантира, че Гърция може да получи допълнителни средства за справяне с последиците от бурята, чийто мащаб според него не е можел да се прогнозира.

Лидерът на консерваторите каза, че годишната му реч за икономическата политика, която беше отложена поради бурята, ще се състои на 16 септември. Икономиката на Гърция, която излезе от продължила десетилетие дългова криза, е по-силна, добави той и с подкрепата на Европейския съюз може да устои на въздействието на такова бедствие.

Потопът в Гърция последва огромен горски пожар на север. Учените казват, че сухият средиземноморски климат на Гърция я поставя на предната линия на глобалното изменение на климата.

Екстремни метеорологични явления връхлетяха целия свят през последните седмици, с наводнения в Скандинавия, Югоизточна Европа и Хонконг. Индия имаше най-сухия си август, откакто се водят регистри, преди повече от век.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини