Първи случай на успешно излекувана супербактерия с генно модифицирани вируси

Британска тийнейджърка с муковисцидоза стана първия човек в света лекуван с генно-модифицирани вируси, след като развила смъртоносна инфекция.

Преди две години Изабел Холдауей, сега 17-годишна, се борела за живота си след трансплантация на бял дроб. Оказало се, че антибиотиците не и действат.

Шансовете и за оцеляване били по-малки от 1%.

Затова лекарите решили да приложат революционно лечение – с коктейл от бактериофаги – вируси, специализирани да убиват бактериите, без да инфектират човешките клетки.

В момента момичето продължава образованието си и се учи да шофира.

Макар концепцията за този вид терапия да същесвува от поне век, употребата и е силно ограничена, защото всеки вирус бива насочен срещу строго определен бактериален щам, при това не всеки се оказва смъртоносен за вредните патогени, за да бъде успешен.

Случаят на Изабел е първият, демонстриращ как генно-модифицирани вируси, могат да бъдат направени по-ефективни.

Те биха могли да се превърнат в бъдещо средсво за борба с антибиотичната резистентност, за която редица здравни власти предупреждават, че има потенциала да ни върне в тъмните векове.

Микобактериите, включително щамове причиняващи туберкулоза, са особено опасни заради устойчивостта си към различни лекарства, но будят най-голяма загриженост в случай на муковисцидоза.

При Изабел инфекцията на раната от операцията се разпространила в черния дроб и белите дробове. След 9 месеца в болницата, тя вече не се повлиявала от антибиотици.

Черният дроб на момичето отказвал, тя била прикована към леглото, хранела се само венозно. Тъй като всички други възможности били изчерпани, родителите и предложили на лекарите да пробват терапия с микрофаги.

Проби от инфекцията били изпратени до микробиолога Професор Греъм Хатфул от Университета в Питсбърг, който разполага с една от най-богатите сбирки от бактериофаги в света – над 15 000 щама – идентифицирани и каталогизирани от изследователи, макар и не с медицински цели.

Екипът на професор Хатфул трябвало да установи кои макрофаги ще успеят да заразят бактериалните щамове от пробите.

Въпреки 100-те обещаващи кандидати, се оказало че само един щам – наречен Мади, е роден убиец. Учените отишли по-далеч и чрез генно инженерство създали още два обещаващи кандидата, които да преборят микобактериите.

Коктейлът от макрофаги минимизира риска бактериите да развият резистентност.

През юни 2018 лекарите започнали да вливат макрофаги на Изабел два пъти дневно – милиарди вируси наведнъж, 6 седмици по-късно инфекцията на черния дроб изчезнала.

И макар по кожата и все още да има следи от инфекцията, лекарите се надяват, че комбинираната терапия с макрофаги и антибиотици ще я пребори.

Този вид терапия едва ли ще стане масова практика, като се има предвид, че макрофагите са насочени към конкретен вид щам – това означава че при двама пациенти с една и съща бактерия резултатите ще са различни, ако щамовете на бактерията се различават.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини