Използване на черните дупки за завладяване на космоса

Използването на енергията на черните дупки за космически пътешествия е съвсем логичен път за развитието на една свръхцивилизация, в каквато може би един ден ще се превърне човечеството.

Миналата седмица в Universe Today бяха публикувани две статии за използването на гравитационната енергия на черните дупки за междузвездни полети.

За първи път идеята за използване енергията на черната дупка за космически изследвания предложи професор Дейвид Кипинг от Колумбийския университет. Всъщност той не само предложи идеята, но и я обоснова в стройна научна статия. В основата на предложението е използването на традиционната „гравитационна маневра“, предложена от основоположниците на космонавтиката в началото на 20-ти век и широко използвана при навигацията на летателните апарати в Слънчевата система. При полета на космически апарат близо до две космически тела – например Земята и Луната или Слънцето и Юпитер, той може да получи допълнително ускорение от енергията на въртене на тези две тела. При този процес енергията на въртене на планетата незначително намалява, но за малкия космически апарат получената допълнителна скорост е твърде значителна.

Колкото е по-голяма масата на космическите тела и колкото по-бързо се въртят, толкова повече енергия може да се получи при използването на гравитационната маневра. През 1963 година знаменитият физик и футуролог Фриймън Дайсън описва в своята книга „Междузвезден транспорт“ (Interstellar Transport) по какъв начин може да стане използването на гравитационната енергия на две неутронни звезди. В този случай, силата на гравитационното поле и енергията на въртене са няколко порядъка по-високи, в сравнение с планетарните системи. Според Дайсън, космическият летателен апарат напускайки подобна система ще получи допълнителна скорост, равна на удвоената скорост относително въртенето на неутронните звезди.

Кипинг отива по-далече и предлага в качеството на „гравитационна прашка“ да се използва система от две черни дупки. В случая с черните дупки, може да се използва и само една, но тя задължително трябва да се върти. Британският математик и физик Роджър Пенроуз още през 1980 година доказа, че ако дадена черна дупка се върти достатъчно бързо, то при избор на правилна траектория, може да се получи енергия, еквивалентна на една четвърт от нейната маса. При използването на типична средна дупка това съответства на енергията, която би изразходвало човечеството за трилион трилиони години, ако енергийните разходи остана на днешното ниво.

Според най-новите научни изследвания, в нашата галактика има около 100 милиона черни дупки. Тоест, ако бъдещите поколения поискат да достигнат до далечните звездни системи за разумно време – да кажем две-три столетия, ще е достатъчно да достигнат до една от най-близките черни дупки. Останалото е въпрос на техника: вземате със себе си статията на Мат Уилямс и спазвате инструкциите.

Статията може да се стори на читателя всичко на всичко забавно упражнение в стил „физиците се шегуват“. Но да си спомним, че по абсолютно същия начин изглеждаше статията на Ф. А. Цандер от 1925 година, в която за първи път се описват идеите на гравитационната маневра. И през 1959 година – само 34 години след написването и две години след първата публикация, гравитационната маневра е използвана от автоматичната станция Луна-3. Същият метод използваха и космическите сонди Вояджър-1 и Вояджър-2 – първите посланици на човечеството извън пределите на Слънчевата система.

Във втората статия на същата тема, излязла миналата седмица, също се описва приспособяването на черните дупки за междузвезден транспорт. Но там подходът е съвсем друг. Авторът предлага като източник на енергия да се използва хокинговото излъчване на неголемите черни дупки – колкото една черна дупка е по-малка, толкова по-силно и горещо е хокинговото излъчване.

В статията не се описват (а и как биха могли) техническите подробности за използването на тази енергия. Но е ясно, че по принцип, това е възможно, въпреки че теоретично предсказаните квантови гравитационни ефекти могат да бъдат проблем. Публикацията предлага следната тема за размисъл: ако това е все пак възможно да се направи, но ние все още не знаем как, то със сигурност това вече е направено от някоя друга извънземна свръхцивилизация. За да получим технологията, най-напред трябва да открием тази свръхцивилизация.

Учените считат, че талантливите извънземни биха се издали чрез технологията за създаването на микроскопични черни дупки – свръхмощен гама лазер фокусиращ енергията си върху обект с атомни размери. Авторът доказва, че част от тази енергия непременно ще се разпространи в космоса, а ние дори и днес можем да наблюдаваме подобни проблясъци с помощта на сега съществуващите гама телескопи. Излъчването на подобен гама лазер е специфично и може да бъде открито, понеже в него няма типичното червено отместване, характерно за естествените рентгенови източници.

Основната идея за използването на микроскопичните черни дупки е, че в тях може да се подава материя, която се превръща в енергия и може да се използва. Включително и за космически полети. Всъщност, на практика това е един безкраен източник на енергия, който може да задвижи достатъчно голям космически кораб до релативистични скорости.

В статията се обръща специално внимание на факта, че астрономите вече са фиксирали няколко източника на подобно гама излъчване, природата на които не е ясна. Остава само по някакъв начин да открием, кое от тези излъчвания носи специфичния „подпис“ на някоя свръхцивилизация.


Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
21.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
21.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
21.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
21.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
21.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
21.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
21.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
21.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
21.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
21.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
21.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
21.09.2019
Последни новини