Кръвта на този човек стана толкова мазна и бяла, че почти го уби

39-годишен германец се оказа с толкова много мазнини в кръвта си, че тя напомня мляко.

Лекарите разказват, че за да спасят живота му, са прибягнали до отдавна изоставена практика на древните лечители отпреди хиляди години, съобщава Live Science.

Човекът постъпва в спешното отделение, след като изпитва гадене, повръщане, главоболие и бавни психомоторни реакции. Има е диабет и предписани няколко лекарства заради заболяването си, но не ги е приемал редовно, според доклад, публикуван наскоро в списание Annals of Internal Medicine.

В болницата човекът изгубва съзнание и преминава на командно дишане.

Изследванията показват, че пациентът има изключително високи нива на триглицериди, вид мазнини, в кръвта си. Нивата на триглицеридите под 150 милиграма на децилитър (mg/dL) се считат за нормални, според Националните здравни институти (NIH), а нивата над 500 mg/dL се считат за "много високи". Нивата на триглицеридите на човека обаче са с честота повече от 14 000 mg/dL.

Нивата на триглицеридите са толкова високи, че кръвта му е придобила в млечен цвят, съобщават съавторите на доклада д-р Филип Кохлер (Philipp Koehle) и д-р Матиас Коханек (Matthias Kochanek) от Университетската болница в Кьолн в Германия, които лекуват пациента. 

Такива високи нива на триглицериди могат да причинят възпаление на панкреаса или панкреатит, потенциално сериозно състояние. Всъщност тестовете показват, че човекът има повишени нива на панкреатични ензими, което може да е признак за това състояние.

Тестовете също така показаха, че пациентът е имал диабетна кетоацидоза - потенциално животозастрашаващо усложнение на диабета, което се случва, когато тялото разгражда мазнините с бързи темпове, което води до натрупване на киселини в кръвта, наречени кетони, според NIH. Кетоацидоза се случва, защото тялото не произвежда достатъчно инсулин, хормон, който помага на захарта или глюкозата да попадне в клетките, така че захарта да се използва като гориво. (Без глюкоза, тялото превръща мазнината в гориво.) Тя се лекува отчасти с инфузия на инсулин във вените.

Кръвопускане

Когато пациентът има изключително високи нива триглицериди, лекарите могат да използват машина за филтриране на мазнините в кръвта - процес, известен като плазмафереза. Но когато лекарите се опитват в този случай да направят плазмафереза, машината се запушва поради изключително високите нива на мазнини в кръвта.

Лекари опитват втори път плазмафереза, но машината отново е запушена. Тогава се насочват към кръвопускането. Те изтеглят литър от кръвта на човека и я заменяти с червени кръвни клетки и плазма (течната част от кръвта) от донор. Това води до намаляване на нивата на триглицеридите у пациента, така че лекарите изтеглят още един литър и този път го заместват с течност.

Два дни по-късно нивата на триглицеридите на пациента са достатъчно ниски, за да може машината за плазмефереза ​​да заработи без запушване. Пет дни по-късно лекарите успяват да извадят дихателната тръба на пациента и пациентът няма никакви неврологични симптоми.

"Очарователно и иновативно"

Кохлер и Коханек заявиха за Live Science, че никога преди не са виждали подобен случай. Новият доклад предполага, че ако плазмаферезата не може да се осъществи, "конвенционалното кръвопускане със замяна с кръв и течност може да бъде ефективна алтернатива" за пациенти с изключително високи триглицериди", заключиха авторите.

Авторите предполагат, че изключително високите нива на триглицериди в кръвта на човека са причинени от комбинация от инсулинова резистентност, затлъстяване, неподходяща диета и недостатъчно лекуван диабет.

Те отбелязват, че както кетоацидозата, така и много високите нива на триглицериди са признаци на липса на инсулин.

Изследванията показаха също и че пациентът има генетичен маркер, който е свързан с по-високи нива на триглицериди, което може да е повлияло и на риска. Освен това, пациентът приема лекарство за диабет, наречено инхибитор на котранспортер на натриева глюкоза-2 (SGLT2), и има известна загриженост, че това лекарство може да увеличи риска от кетоацидоза, според Американската администрация по храните и лекарствата.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Фа
  Фармацевт
  0 0
  19:17, 4 мар 2019
  Ако не разбирате от химия и фармация, моля, не пишете глупости... натриева глюкоза.....

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини