Отсъстващите депутати без заплати. Преглед на печата

Парламентарният бойкот на БСП е сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Спешно свикване на Националния съвет на БСП, за да се преразгледа решението на ръководството за излизане на парламентарната група на левицата извън Народното събрание, поиска един от ръководителите в левицата. В интервю за БНР Красимир Янков - член на Националния съвет на БСП, обясни, че мотивът за решението на социалистите да напуснат парламента е било търсене на "по-радикална форма на противодействие срещу взетото решение за промяна в Изборния кодекс от ГЕРБ" и допълни:
"Напускането на парламентарната група е с цел постигане на конкретни искания и при тяхното постигане ще отпадне мандатът за напускане на парламента, но самата процедура има своите детайли", убеден е той. Не е обсъждана обаче реакцията на партията, след като президентът наложи вето на така направените промени в Кодекса и затова е необходимо ново политическо решение, обясни Янков в ефира на предаването "12+3" по "Хоризонт":
"В последните дни чувам свободни интерпретации по темата, но единственото правилно действие е незабавно свикване на Националния съвет на БСП и конкретно решение на този казус, политическо решение. Ние нямаме никакво основание в действията си да останем пасивни в единствено легитимната процедура - гласуване вето на президента и подкрепа за ветото. Това, по същество, е неуважение не само към процедурата, но и към институцията "президент".
След ветото на президента нашата реакция има различен прочит! Включително започва да се внушава, да се наслагва, че ние реагираме отрицателно на призива на държавния глава, защото президентът не ни е припознал като алтернатива или не е подкрепил нашите виждания. ...Категорично такава манипулация трябва да бъде опровергана и то с политическо решение. Парламентарната група ще изпълни политическото решение на най-висшия ръководен орган на партията, какъвто е Националният съвет." - в. "Стандарт".

"С подкрепата на депутатите от ГЕРБ, НФСБ и "Воля" правната комисия в парламента прие промени в правилника за работа на Народното събрание, според които народните представители, които имат три последователни неоправдани отсъствия или общо пет за месеца, няма да получават никакво възнаграждение или пари за допълнителни разходи. Против гласуваха депутатите от ДПС, а колегите им от ВМРО се въздържаха. Предложението на НФСБ бе прието в отсъствие на депутатите от "БСП за България" и цели именно те да останат без заплати, тъй като не участват в пленарни заседания от две седмици. Новите правила няма да засегнат депутати, чиито отсъствия се извиняват от председателя на съответната парламентарна група, а след това и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Сред тях е и Делян Пеевски от ДПС, който е бил в пленарната зала само на първото заседание на 44-ото Народно събрание на 19 април 2017 г., но голяма част от отсъствията му са извинени. В момента основната депутатска заплата е 3519 лева, а според сегашните правила на парламента колкото и да отсъстват без оправдание, депутатите получават една трета от нея, или 1173 лева. Т.нар. безотчетни пари за допълнителни разходи са две трети от заплатата, или около 2346 лева. При повече от пет неоправдани отсъствия в момента депутатите получават една трета от тези пари, или 782 лева. По сегашните правила дори и да не ходят на работа, депутатите получават около 2000 лева на месец. Ако промените в правилника бъдат приети и в пленарната зала, те няма да получават никакви пари. "Работното място на един народен представител не е само пленарна зала - има комисии, групи за приятелства, делегации, срещи с избиратели. С това решение народният представител става натисквач на копчета", каза Хамид Хамид от ДПС. Депутатите, които се регистрират в пленарната зала, а после не участват в гласуванията, няма да търпят санкции. Обикновено към средата на пленарния ден в залата има по-малко от 100 от общо 240 народни представители. Правната комисия трябваше да гласува предложение на депутата Христиан Митев от НФСБ, според което, ако народен представител е участвал в по-малко от половината гласувания, се санкционира с една втора от дневното депутатско възнаграждение. То обаче бе оттеглено от вносителя. Не бе подкрепено и предложение на председателя на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов при отсъствие от поименна проверка да има глоба от 750 лева. След като Хамид Хамид от ДПС обяви, че с тази идея се върви към диктатура и предсрочни избори, Данаил Кирилов от ГЕРБ оттегли предложението си парламентарните групи да имат право на само три процедурни изказвания при едно гласуване. "С крехка преднина и засега" се прие предложение на Христиан Митев от НФСБ всяка група да може да прави само по едно процедурно изказване по всяка точка от дневния ред..." - в. "Дневник".

Нашумелият случай с Беър Глирс също е сред тематичните акценти:

"Отговорност за нарушенията, направени от Беър Грилс по време на заснемането на филм в Национален парк "Рила", носи българска фирма - организатор на продукцията. Това заяви пред БТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той допълни, че тя е получила разрешение от парка и е била запозната със забранените действия на негова територия. "Дори във филма г-н Грилс казва, че е забавен, защото нарушава всички правила, тоест имаме съзнателно действие. През август миналата година едни деца танцуваха български народен танц в едно от езерата и тогава реакцията беше точно обратната. Паркът е постъпил правилно и тогава и сега, като е санкционирал. Оставам изненадан защо сме настроени толкова агресивно, когато това го правят български деца и сме готови да простим, когато го прави един чужденец", коментира екоминистърът. Министърът на екологията заяви, че на фирмата-организатор са връчени наказателни постановления заради три нарушения паленето на огън, умъртвяването на животни и плуването в Каракашево езеро. "Там ще бъде предвидена и санкцията - до 10 хил. лв., самият г-н Грилс, ако бъде открит на негов адрес, ще бъде поканен в качеството му на физическо лице, което е извършило нарушение. Предполагам, че това ще бъде доста сложна операция за парка", допълни Димов. Екоминистърът заяви, че няма нищо лошо в това, че за проблема е сигнализирано от гражданин. Той допълни, че през 2018 г. са извършени над 20 хил. проверки, от тях над 7 500 по сигнали на граждани, а около 2 000 са завършили със санкции..." - в. "Труд".

"Имало е трима души, които са придружавали Беър Грилс, но те не могат да бъдат денонощно с него. Предполагам, че сега не искат да дадат изявления, защото съм разпоредил вътрешна проверка. Докато тя тече е нормално да не бъдат давани обяснения. Предполагам, че след като приключи от национален парк "Рила" ще дадат своето обяснение", обясни Димов. "От министерството няма да търсим лично Беър Грилс. Ако от парка се свържат с него. 
Ние проверяваме фирмата и парка", категоричен е министърът..." - в. "24 часа".

Наближаващите избори неизменно са сред актуалните теми.

"Политологът Огтнян Мничев обяви че няма да гласува за експерта от "Демократична България" Стефан Тафров на предстоящите евроизбори, на които бившият дипломат смята да се кандидатира. Минчев написа във Фейсбук: Драги Стефане, доколкото разбирам, ако кандидатурата ти за евродепутат успее, ти не възнамеряваш да бъдеш част от групата на ЕНП. Не зная към коя група смяташ за възможно да се присъединиш, но за съжаление аз няма да бъда един от твоите избиратели. Най-вероятният избор - ако няма да се присъединиш към ЕНП - би бил, предполагам, АЛДЕ. Разбирам твоята непоносимост към Виктор Орбан, но ако се присъединиш към АЛДЕ, това означава да бъдеш рамо до рамо с депутатите на г-н Ахмед Доган. Това изключва възможността хора като мен да подкрепят твоята кандидатура, както и политическата сила, която представляваш. Като казах "политическата сила"... Част от Демократична България, която ти представляваш е и ДСБ - партия, за която аз съм гласувал нееднократно в различни формати на самостоятелно или коалиционно участие. Не допускам ДСБ да се откаже от собствената си идентичност в такава степен, че да подкрепи за евродепутат кандидат, заявяващ категорично, че няма да бъде част от ЕНП. Това, разбира се, ще има своите политически последствия. Последно - но не и по значение - ръководството на партията, към която принадлежиш - Да, България - нееднократно е декларирало идентичност на дясна политическа сила. Как би било възможно съвместяване на тази идентичност с присъединяване на избран от нея евродепутат към АЛДЕ или към фракцията на Зелените (също възможно, предвид членството на Зелените в Демократична България), аз не зная. Последно - но не и по значение - струва ми се, че в интензивната политическа кампания, която водиш за твоята кандидатура липсва какъвто и да е намек за това, че партиите - партньори на Да, България в коалицията - ДСБ и Зелените също имат своите кандидати за евродепутати, подреждането на които в общата листа не е предизвестено - доколкото съм информиран. Разбирам политическата целесъобразност на това да се държиш като титуляр, но мисля, че това може да се окаже опасно в един твърде късен момент преди самите избори за оцеляването на коалиционното единство. Желая ти успех! Аз лично ще гласувам за кандидат на ЕНП. Независимо от това, че тази партийна фамилия е твърде инертна, има нужда от сериозно реформиране на своята ценностна и идейна визия и от завръщане към християндемократичната си идентичност. Идентичност, която редица лидери от ЕНП през последното десетилетие жертваха чрез собственото си придвижване към либералния център по конюнктурни съображения." - в. "24 часа".

"От момента, в който инициативен комитет издигна кандидатурата на господин Ангел Джамбазки за евродепутат, по някакъв начин партия ВМРО пое самостоятелен път за явяване на евроизборите. Естествено, че те не биха се отказали да подкрепят своя член и настоящ евродепутат. Това каза за БНР заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от партия "Атака" по повод настроенията на партиите от коалиция "Обединени патриоти" за явяване на евроизборите: "В момента ситуацията е динамична, все още не е разрешена, не е намерила своя окончателен изход", подчерта той в интервю за БНР но подчерта, че това не е знак за напрежение в коалицията и не е загубил надежда партиите да се явят заедно на европейските избори: "Форматът наистина ще означава много, той ще е послание и към нашите избиратели", каза той, но допълни: "Няма как да отговоря дали приветствам обща листа, без да знам кой води листата, как е подредена тя и какви са посланията, които водачът на листата излъчва към избирателите". Според Нотев съревнованието кой да води европейската листа е "съвсем нормална политическа амбиция, от гледна точка на всеки участник в управлението на страната" и "това съревнование е съвсем отговорно, а и до някаква степен - оспорвано". Той припомни, че партиите в коалицията имат различия по някои външнополитически теми, сред които и отношението към Русия. Именно въпросите, по които партиите нямат общо становище, а не личното его, са причина за споровете около единното явяване: "Изпращайки депутат в Европейския парламент от името на "Обединени патриоти", ние изпращаме посланик, който е склонен и е готов самоотвержено да защитава едната или другата позиция. Виждате, че тук по начало има един проблем, който не е междуличностен, не е дребнав, не е за подценяване. Тези въпроси трябва да бъдат решени предварително, преди да си говорим кой ще води листата". По повод настояването на НФСБ за промяна в ръководството на парламентарната група на "Обединени патриоти" Нотев коментира: "Връщането на г-н Валери Симеонов в парламента, след като той беше бламиран от българските граждани на позицията, която заемаше - вицепремиер, създаде обстановка, при която може да се мисли, че двама лидери на партии, защото третият е вицепремиерът Каракачанов, като че ли естествено трябваше да пренаредят решението на въпроса за водачеството на парламентарната група, поне от гледната точка на колегите от партията на г-н Симеонов". Нотев бе категоричен, че народните представители от "Обединени патриоти" поддържат колегиални отношения и темата за разногласията между тях е преекспонирана и не отговаря на истинската ситуация в групата." - в. "Стандарт".

Съдебният спор между Елена Йончева и Бойко Борисов също е във фокуса на всекидневниците.

"Делото на депутата от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ за непозволено увреждане чака решение, разпореди днес Софийският градски съд, предаде "Lex.bg". През 2017 г. Йончева заведе дело срещу Борисов заради негово изказване по време на предизборната кампания за парламентарните избори в Бургас и Варна. "Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати". Втората реплика на Борисов от същото събитие по адрес на Йончева бе: "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж - премиер тогава".
През май миналата година Софийският градски съд осъди Борисов и ГЕРБ да платят 5000 лева глоба на журналистиката и депутат, въпреки че нейният иск беше за 20 000 лева." - в. "Сега".

"Съдът отказа да изслушва нови свидетели по гражданското дело, заведено от журналистката и депутат Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов за непозволено увреждане. През 2018 г. Софийският районен съд осъди премиера Борисов и партия ГЕРБ солидарно да изплатят на Йончева 5 000 лв. Йончева заради неверни и клеветнически твърдения по неин адрес от премиера по време на предизборната кампания през 2017 г. Тогава Борисов в свое изявление каза, че правителството е било принудено "да плаща милиони за интервюта на журналистката". Елена Йончева веднага заведе дело и го спечели, а адвокатите на Борисов обжалваха. Днес в Софийския градски съд, пред който Борисов обжалва като втора инстанция, адвокатите на премиера поискаха да бъде допуснат като свидетел директорът на телевизия "Европа" Георги Харизанов, тъй като той можел да разкаже за договори, сключвани между Елена Йончева и БНТ за "немалки суми". Поискаха и да бъдат предоставени данни за повдигнати обвинения срещу Йончева. Съдът обяви фактите за изяснени и отказа да разпитва нови свидетели и да събира данни за обвинения срещу Елена Йончева. Така делото приключи в едно заседание, чака се решението на съда." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини