Програма позволява на обикновени камери да виждат зад ъгъла

Науката може и никога да не успее да ни каже какво ни очаква зад ъгъла, но изследователи работят в тази посока. Те изобретиха компютърна програма, която превръща обикновената дигитална камера в перископ.

Демонстрирайки “изчислителна перископия” екип от Бостънския университет показа, че е възможно да се наблюдават детайли на обекти, останали скрити за камерата, чрез анализиране на сенките им върху близка стена.

Според Вивек Гоял електроинженер от същия университе, макар програмата да има приложение във видеонаблюдението, той се надява, че в крайна сметка тя ще доведе до създаване на роботи, способни да се самонаправляват по-добре и ще подобри безопасността на автономните автомобили.

Проблемът “какво се случав зад ъгъла” занимава съвременните изследователи от поне десетилетие. И макар да е отбелязан известен напредък в областта, оборудването, използвано до момента, си оставаше специализирано и скъпо.

В своето изследване Гоял и екипът му използвали стандартна дигитална камера и лаптоп среден клас. Те се опитали да отгатнат какво се случва извън обсега на камерата, като я насочили към неясни сенки върху близка стена. Ако стената бе огледална, задачата би била значително по-лесна, но матираната стена разпръсква светлина във всички посоки, затова отраженията са неясни. Учените успели да превърнат матираната стена в огледало.

Те открили, че когато обект блокира част от скритата сцена, алгоритмите им могат да използват комбинацията от светлина и сенки в различни точки по стената, за да отгатнат какво се случва зад ъгъла. По време на тестове, програмата пресъздала скрити изображения на герои от видеоигри – включително детайли, като очи и усти.

Като се има предвид относителната простота на програмата и оборудването, Гоял вярва, че и хората биха могли да усвоят същия трик – да се научат да виждат зад ъгъла със собствените си очи.

В момента, на програмата и отнема около 48 секунди, да отгатне скритата сцена от дигитално изображение, но създателите и вярват, че времето може да бъде значително съкратено с повече изчислителна мощ.

Техниката би могла да се използва и за проследяване на скрити цели, в микроскопията, наблюдение върху химически заводи и атомни електроцентрали, от пожарникари и спасители в случай на пожар или срутили се сгради.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини