САЩ и Китай с еднакво ниво на шпионските камери

Въпреки широко разпространеното мнение, че властите в Китай шпионират масово населението, оказва се, че азиатската страна не е изключение по този показател в света. И в други държави нивото на видеонаблюдение е също толкова високо.

Според данни на изследователската компания IHS Markit, на които се позовава The Verge, средно по една камера за видеонаблюдение се пада на всеки четирима жители както в Китай, така и в Съединените щати.

До 2021 г. общият брой камери в Китай ще надхвърли 560 милиона, а в САЩ ще достигне почти 85 милиона. Но в азиатската страна има несравнимо повече жители, отбелязват анализаторите, така че усреднено резултат е един и същ.

През 2018 г. в Китай е имало 350 милиона инсталирани устройства за видеонаблюдение, срещу 70 милиона в САЩ. Предвид броя на населението, една камера се пада на около четирима души.

Напоследък масовото въвеждане на камери за наблюдение в Китай привлича голямо обществено внимание. Нивото на разпространение на камерите в Съединените щати не предизвиква такъв интерес, макар че се оказва доста високо.

Вярно е и друго – в Америка камерите се използват главно в бизнес сектора. Китайските власти пък са многократно обвинявани, че използват устройства с технология за разпознаване на лица, за да проследяват членове на етническите малцинства.

Анализаторите на IHS Markit прогнозират, че до 2021 г. в целия свят ще бъдат инсталирани един милиард камери за видеонаблюдение.

Източник: technews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини