Ново "Бугати" и 7 ферарита са купени в България за година

Продажбите на луксозни автомобили в България продължават да са около 10% от всички на нови коли и през 2018 г., като сред тях има екзотични и скъпи модели на "Бугати", "Макларън", "Ламборгини", "Астън Мартин", "Ролс-Ройс" и други. Това показват данните за регистрациите на превозни средства, разпространени от "Пътна полиция".

За година първа регистрация в страната е минало едно чисто ново "Бугати". Към момента единственият актуален модел на марката е "Широн", с цена около 5 млн. лв. От данните на "Пътна полиция" не става известно колко автомобила от марката има към момента в страната.

Иначе български номера през тази година са сложили един чисто нов "Ролс-Ройс" и 10 употребявани, като от марката в страната вече има 53 коли. В регистрите присъства и едно ново "Ламборгини", с което общата бройка автомобили от този вид достига 57.

"Ферари" е без конкуренция при супер колите

Два нови "Астън Мартин" и пет втора ръка са регистрирани в България през миналата година, като общият им брой е 26. Новите макларъни също са два, но няма данни колко са като цяло за страната.

Любимата марка супер спортни автомобили на българите с възможности остава "Ферари", като за година са внесени седем чисто нови и 18 употребявани, за да стигне общият брой 84. Търсещите луксозна кола, която не се среща често, са купили също 11 нови и 35 втора ръка "Бентли" и те вече са 194.

През миналата година в България са регистрирани и четири нови коли "Тесла", като броят на хитовите електромобили от марката у нас вече е 70.

Любопитното е, че нито една от изброените до тук марки няма официално представителство в България и те стигат до пазара през автокъщи или се купуват от чужбина. Тази година "Ролс-Ройс" откри фирмен сервиз в София, но марката все още няма шоурум.

БМВ, "Ауди" и "Мерцедес" са най-продавани

Иначе от смятаните за луксозни марки през миналата година са продадени 3470 автомобила, при общо купени в страната 33 749 нови коли. Става въпрос за леки и лекотоварни превозни средства, тъй като част от луксозните кросоувъри все още минават за такива, тъй като имат N1 сертификат.

Според данните на "Пътна полиция" от 911 продадени коли БМВ 190 са регистрирани като лекотоварни. Същото е положението при 251 от 711 аудита, 8 от 116 поршета и т.н. В гамата на тези марки няма класически лекотоварни автомобили, но използването на N1 сертификата при SUV моделите пести ДДС при покупка на автомобила и намалява сериозно данъка.

Иначе най-популярните луксозни марки в България при новите автомобили остават БМВ (911 бройки), "Ауди" (711) и "Мерцедес" (678). Следват Волво (201), "Ленд Роувър" (163), "Инфинити" (157), "Лексус" (146), МИНИ (137),
"Джип" (134), "Порше" (116), "Ягуар" (48), електрическото подразделение на БМВ - БМВ АЙ (39) и "Мазерати" (15).

Както "Дневник" вече писа най-популярните марки нови автомобили в България са "Дачия", "Рено" и "Шкода". При употребяваните лидери са "Фолксваген", "Мерцедес" и "Опел".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини