Американският конгрес призова за санкции срещу "Северн поток 2"

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие резолюция, която подкрепя въвеждането на санкции срещу "Северен поток 2" и призовава еропейските страни да се откажат от проекта, предаде Bloomberg.

Документът определя тръбопровода като "радикална крачка назад за европейската енергийна сигурност и интересите на САЩ". В него конгресмените призовават президента Доналд Тръмп "да използва всички достъпни средства за подкрепа на европейската енегрийна сигурност" за намаляване на зависимостта на европейския пазар от Русия.

Резолюцията не е задължаваща, но подчертава увеличаващото се противодействие срещу "Северен поток 2" от страна на конгреса.

САЩ могат да въведат санкции срещу руските експортни газопроводи и изграждащите ги компании по закона "За противодействие на противниците на Америка" (CAATSA), и такива варианти се разглеждат, посочва помощникът по енергийните въпроси на държавния секретар Франсис Фенън.

Администрацията на Тръмп счита "Северен поток 2" за политически проект на Русия за оказване на натиск на Европа и се стреми да увеличи доставките на американски сгъстен газ за Стария континент. Тръмп заяви, че заради зависимостта от руския природен газ Германия ще стане "заложник на Русия".

Двете тръби на "Северен поток 2" трябва да преминат през Балтийско море от Русия до Германия през икономическите зони и териториалните води на Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    хитлер
    1 0
    23:24, 12 дек 2018
    Да го духат краварите.Каквото не им изнася и го забраняват или спират с всякакви средства.Защо да им купуваме техния скъп газ докаран с кораби?Арабите ще ги разкостят както те направиха с техните държави.

Още новини

Последни новини