ЦРУ е предупредило Украйна да не саботира "Северен поток" преди взривовете, пишат медии

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило Украйна да не саботира подводните газопроводи "Северен поток" миналата година, след като е получило сигнал от холандската разузнавателна агенция, че е задействан подобен план.

Публикации в европейски и американски медии задълбочават съмненията около тръбопровода в Балтийско море, до голяма степен унищожен през септември при експлозии, които все още се разследват.

След взривовете западни представители обвиниха Русия за инцидента, станал на 26 септември на изток от датския остров Борнхолм. Експлозиите станаха видими, тъй като остатъчен газ в тръбопроводите се появи на повърхността. Украинското правителство многократно е отричало отговорността за атаката.

Тръбопроводите са изградени от Русия, за да доставят руски газ директно до Германия и Европа, заобикаляйки Украйна, Полша и други нации, които са във враждебни отношения с Москва.

Първият тръбопровод беше в експлоатация, но вторият все още не беше получил окончателно одобрение от германските регулатори. САЩ предупреждаваха от години, че тръбопроводите представляват риск за сигурността на Германия и други европейски нации, тъй като ще направят страните зависими от руския енергиен износ.

През месеците след взривовете мистерията за това кой е отговорният се задълбочи с поредица от репортажи от европейски медийни организации, които се фокусираха върху яхта, наречена "Андромеда”, наета в германско пристанище от група хора, някои от които с български паспорти. Съобщава се, че германските следователи са открили следи от експлозиви на “Андромеда”, за които е съобщено в Борнхолм преди експлозиите.

Други доклади се фокусираха върху присъствието на танкер под гръцки флаг, който беше видян да се носи около мястото на взривовете и по-късно продължи към руско пристанище.

Миналия месец германският вестник Die Zeit и американското издание The Wall Street Journal съобщиха, че германската полиция е нахлула в апартамент в източногерманския град Франкфурт на Одер, разследвайки жена, чийто бивш приятел е бил украински войник. Според полицейски доклади войникът е бил сред членовете на екипажа на “Андромеда” преди взривовете.

На 13 юни холандската обществена телевизия NOS, заедно с германския вестник Die Ziet и обществената телевизия ARD, съобщиха, че година по-рано главната холандска разузнавателна агенция е получила сигнал, че е в ход таен заговор от украински агенти срещу тръбопроводите.

Холандската агенция е препратила информацията до ЦРУ, което след това е предупредило украинските служби да не предприемат действия срещу “Северен поток”. Тази информация беше потвърдена неназовани американски служутели пред New York Times и The Wall Street Journal. Медиите уточняват, че украинските служби са казали пред американските си колеги, че план е бил прекратен.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, коментира последните разкрития, заявявайки, че “безкрайни анонимни източници изкуствено подхранват кампанията за дезинформация за предполагаемото участие на Украйна в унищожаването на Северен поток”.

Подоляк добави в Туитър, че това „трябва да се разглежда като умишлена кампания за подкопаване на доверието, репутацията и гласа на Украйна на глобалната арена”.

Американски и европейски медии предполагат, че групата, заподозряна за атаката срещу тръбопроводите, може да я е извършила без знанието на Зеленски или други висши украински служители.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини