5 месеца след фаталния инцидент: Uber иска колите без шофьори пак на пътя

Uber публикува резултатите от доброволната самооценка на безопасността на своята дейност в опит да убеди властите да дадат разрешението си за повторния старт на тестовете на автономни коли по обществените пътища. Компанията за споделено пътуване временно спря всички автономни тестове през март след като пешеходец загина във фатален сблъсък в град Темпъл, щата Аризона.

Според Националния борд за транспортна безопасност, софтуерът на Uber е засякъл пешеходеца 6 секунди преди удара, но е активирал спирачната система едва 1.3 секунди преди фаталния удар. Освен това, жената – тестови водач в кабината на колата – не е реагирала, защото е стриймвала видео на своя телефон. След инцидента Uber поиска разрешение да възобнови тестовете и в момента е в етап на оценка от Министерството а транспорта на САЩ.  

Имайки предвид, че компанията бе виновна в първия в историята случай на смърт, причинена от самоуправляващо се превозно средство, тя бе подложена на изключително строги разпоредби.  Друга компания ще следи в реално време безопасността и поведението на шофьорите в купето, които вече трябва да бъдат двама. Автоматичната спирачна система ще бъде непрекъснато активна, за да предотврати подобен инцидент.   

Накрая, софтуерът също вече е променен, за да идентифицира обекти и хора по-скоро и по-бързо, което отново бе изискване на транспортните власти.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини