Истинско приключение: какво е да ползваш такси в България

Да ползваш такси в България си е понякога истинска авантюра: раздрънкани и смърдящи коли, чиито шофьори се държат така, сякаш ти им дължиш услуга. Сбъркан бизнес. Ясен Бояджиев споделя лични впечатления от София:

Най-добре да дойде Юбер. Вероятно още това първо изречение ще скандализира мнозина. Не само таксиджиите, под чийто натиск (след няма и година пребиваване) властите услужливо изгониха компанията за споделено пътуване, защото заобикаляла тежките регулации, на които били подложени „нормалните таксита“. И така убивала бизнеса им. Който обаче се възмущава от това изречение, вероятно не ползва такси.

Сбъркан бизнес

Да, знам, че и другаде в Европа стана същото. Но знам също така (видял съм го с очите си), че навсякъде нивото на „нормалните таксита“ е много по-добро от тукашното. Тъй че проблемът не е в Юбер.

Тук мнозина и без неговата „нелоялна конкуренция“ продължават да заобикалят регулациите и да работят „на тъмно“. А освен това качеството на услугата им е мизерно. Голяма част от колите са стари, раздрънкани, неподдържани и миришат лошо. Често попадаш на шофьори, които пушат, надуват ти главата с музика и приказки и се държат така, сякаш ти им дължиш услуга. Пускането на климатик през лятото изглежда им е забранено. А за зимата имам любима случка с една моя близка. Качва се в такси, което нетърпимо мирише на пот. И затова отваря прозореца. „Много сте интересни вие жените. Забелязал съм, че щом се качите, веднага отваряте прозореца“, казва подигравателно шофьорът. На всичко отгоре, макар на пръв поглед градът да е залят с таксита, често се случва да ги няма точно когато ти дотрябват и когато търсенето е най-голямо. Въобще, тук този бизнес и без Юбер изглежда ако не убит, то поне сбъркан.

Един ден с такси из София

Ето една банална история. Летен делничен ден, по обед. София е буквално празна. Пред Военна болница са се наредили две опашки свободни таксита, разделени от спирката на тролея. В такава ситуация клиентите обикновено се качват без да питат. Но аз съм наплашен от опит и затова през отворения прозорец на една от четирите коли в първата опашка поздравявам и любезно питам шофьора дали ще ме откара до площад „Славейков“. Той обаче, сякаш съм го обидил с нещо, без дори да ме погледне, отказва с поклащане на пръст.

Следващият с извинителен тон ми казва, че е първа кола. Тоест, да му вляза в положението - ред му е да вземе клиент, а моят маршрут явно му се вижда кратък. Наоколо обаче няма жива душа.

Третият стои край колата и почти любезно ме предупреждава, че може да ми струва 6-7 лева. Нищо, казвам. Колкото, толкова - нали имате таксиметров апарат. Но той повтаря същото и добавя, че „сега има задръствания“. Сещам се, че час по-рано съм шофирал през целия град и никъде няма и не може да има задръствания. И чак тогава виждам обяснението - 1,29 лева на километър дневен пробег. С около 50 стотинки повече от останалите. Ясно, казвам си - „копърка“. По-късно си припомних, че в неравната си борба с този вид „бизнес“, който разчита на разсеяността на клиента, за да го измами съвсем законно, преди години общината сложи максимален праг на цените от 1,30 лв./км през деня.

Минавам на следващия. „Ще ви струва 5 лева“, отсича директно той. Знам, че и без това ще дам горе-долу толкова, но отказвам. Въпрос на принцип - нали затова е таксиметров превоз, за да не се пазарят. И вече много ядосан казвам на шофьора, че ще запиша номерата на всичките коли и ще се обадя където трябва. Но на него не му пука - знае, че където и да се обадя, няма да последва нищо. Оставям ги да се потят на припека. Явно такава им е бизнес стратегията - предпочитат да чакат с часове някой „златен“ клиент, вместо да въртят малки курсове. Но иначе се оплакват, че няма работа.

Има и изключения

Разбира се, има и изключения. Вече съм решил да изчакам тролея, когато някъде от средата на втората опашка се измъква такси, насочва се право към мен, а шофьорът с усмивка ме кани да се кача, без да пита къде отивам - явно ме е наблюдавал и знае какво става. Разказвам му за перипетиите си, а той се засмива: „Не е вярно, че няма  работа. Мързи ги".

Сред изключенията са и 2-3 фирми, които като цяло предлагат доста по-добри условия. Колите им са по-нови, чисти и приятни, шофьорите - по-прилични. Макар и не повсеместно, предлагат се и някои технологични нововъведения. Но и на тези фирми не може да се разчита безусловно. Наскоро моя позната си счупи крака и трябваше дни наред да се придвижва с такси до болницата и обратно за рехабилитация (около 4 лева в едната посока по масовата тарифа). Упражнението се оказало много мъчително - наложило ѝ се сумарно да прекара часове с патериците на улицата в очакване на такси. Пробвала всички фирми, но ефектът бил един и същ. Дори и предварителна поръчка за определен час се оказала невъзможна. Явно и при високите технологии дължината на курса и манталитетът на шофьора са от решаващо значение.

Каша

Вечерта на прибиране пак се налага да взема такси. Десетина минути стоя на един ъгъл и махам, но, кой знае защо, никой не ми обръща внимание. Накрая изненадващо един спира сам и се навежда през прозореца да ме покани. Качвам се и така откривам съвсем нова разновидност на „копърките“. Както е известно, някои мамят с имитация чрез близки, но не идентични телефонни номера и имена. Това вече явно не е нужно. Абсолютно всичко видимо в моето такси (дори и надписът на гърба на касовата бележка) напълно съвпадаше с атрибутите на една от споменатите фирми. С изключение, разбира се, на тарифата (която бях проспал) и крайната цена (към два пъти по-висока от нормалната). Предположих, че може самата фирма да си е вдигнала цените. Проверих - не е.

Как става това - нямам представа. Очевидно всичко е възможно в бъркотията, която владее и този бизнес. А за тази бъркотия е виновен не толкова бизнесът, колкото държавата. Както, впрочем, в много други сфери - всичко е правено-недоправено, мислено-недомислено. Хем има пазар, хем няма. Хем свръхрегулации, хем всеки прави каквото си поиска. И накрая всички са недоволни.

Какво точно е решението - също не знам. Но изглежда очевидно, че вместо да се слагат някакви прагове и тавани на цените, е по-добре да се наложат строги изисквания за колите и качеството на услугата. И най-вече - да се отвори пазарът за конкуренция. Юбер би помогнал много.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини