Бебетата от по-възрастни мъже "имат повече здравословни проблеми"

Мъжете, които създават семейства на по-късен етап от живота си, трябва да са нясно с потенциалния риск за детето им, според американски лекари, които открили, че бебетата родени от по-възрастни мъже имат повече здравословни проблеми.

Изследователи от Станфордския университет в Калифорния проучили историята на всички раждания в щата между 2007 е 2016, завършили с появата на над 40 милиона бебета. Стотистиката показала, че тези, родени от бащи на възраст над 45 години, се отличават с 14% по-голям риск от преждевременно раждане и ниско тегло, в сравнение с новородените с по-млади бащи.

Пеленачетата от бащи на над 45-годишна възраст, отбелязали по-слаби резултати на теста Апгар, като те били с 18% по-застрашени от припадъци, в сравнение с бебетата на бащи на възраст между 25 и 34 години. При жените рискът от гестационен диабет бил по-голям, ако бащата на детето е по-възрастен.

Макар учените да определят риска за умерен, те са категорични, че двойката не бива да пренебрегва възрастта на мъжа при семейното планиране.

Майкъл Айзенберг, един от участниците в изследването обяснява, че рискът за отделните бебета е слаб. След като взел под внимание възрастта на майката и други фактори като образование и тютюнопушене, той открил, че децата от мъже над 45-годишна възраст се раждат със средно един ден по-рано и са с едва 20 грама по-леки от бебетата с по-млади бащи.

По-важното за Айзенберг е, че с напредване на възрастта на родителите, рискът за здравето на детето се увеличава.

“Когато разговарям с двойките относно здравния риск, винаги давам пример с лотарията. Ако си купите два билета, шансът ви за печалба се удвоявя, и все пак е много малко вероятно да спечелите. Дори и да рискът за детето да се увеличи с 10-20%, абсолютния риск не се променя особено”, казва той.

Според учените откритията им може би се дължат на промени в ДНК-то на спермата на по-възрастните мъже. Това твърдение е потвъдено и от предишни изследвания на учени от Харвард, според които шансовете за успех при инвитро оплождане намаляват с напредване на възрастта на бащата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини