Над 7 милиона американци гласуваха предсрочно

Повече от 7 милиона американци взеха участие предсрочното гласуване преди предстоящите междусрочни избори в Съединените щати.

Предварителните данни показват по-висока избирателна активност на поддръжниците на Републиканската партия в сравнение с гласуващите за демократите и независимите кандидати, съобщи Ню Йорк Таймс в уебсайта си. Той цитира коментара на професора по политически науки към университета във Флорида, Майкъл Макдоналд, специализиран в анализи на избирателните процеси.

"Ако тази тенденция продължи, избирателната активност на изборите на 6 ноември ще бъде поне 48%, както през 1966 г. А ако този показател бъде превишен, той ще може да бъде сравнен с 1914 г., когато избирателната активност беше 51%", каза експертът.

"Можем да постигнем ниво, което още никой никога не е достигнал", призна Макдоналд.

Предсрочното гласуване в Съединените щати се провежда лично и по пощата. Тези избиратели, които избират първия вариант, според статистиката, обикновено подкрепят демократите. Повечето от по-възрастните американци гласуват по пощата.

На изборите на 6 ноември ще се преизбират 35 от 100 сенатори, всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и 39 губернатори на щати и територии.

Предстоящите избори се междусрочни, тъй като те се провеждат между две гласувания за президентски избори.

Сега съотношението на републиканците и демократите в Камарата на представителите е от 236 към 193, шест места са свободни. За да спечелят контрол над долната камара на Конгреса, демократите трябва да спечелят допълнителен минимум от 23 мандата.
 

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини