Горещите вълни имат опустошителен ефект върху почвите

Продължаващата гореща вълна може да има “по-дълбоко, по-негативно въздействие” върху почвите, отколкото се е смятало досега. Тя ще има широко разпространени последици върху растенията, екосистемата и продоволствената сигурност на планетата. Това сочи ново академично проучване в Обединеното кралство.

Горещата вълна, обхванала  това лято Европа, тласна температурите до рекордни стойности. Горски пожари изтормозиха редица страни. Климатолози, метеоролози, урбанисти, биолози и други експерти са на мнение, че всичко това е резултат от климатичните промени, предизвикани от човека.

Сега проучване, публикувано наскоро в Nature Communications,  хвърля нова светлина върху това как сушата променя почвата на микробилологично ниво. Изследването предупреждава, че почвата всъщност не е толкова устойчива на въздействието на климата, както се смяташе доскоро.

Водени от изследователи от Университета в Манчестър и Ланкастърския университет, учените са наблюдавали как интензивността и честотата на засушаванията променят състава на растителността, съответно почвената влага и в резултат на това – лежащите под земята „микробни мрежи“. Това може да има широкомащабни  последици за високите растения и за всичката растителност. На свой ред това може да повлияе върху цялата екосистема, обяснява водещата авторка – д-р Франчиска де Врий от Университета в Манчестър.

„Почвите се обитават от много разнообразни микробни общности, които са решаващи за това почвата да функционира както трябва”, каза тя. “Голямото предизвикателство е да се разбере как тези сложни микробни общности реагират и се възстановяват от смущения като климатичните екстреми, за които пък се очаква да се увеличават по честота и интензивност – предвид промените в климата. Тези микробни общности в почвата играят решаваща роля във всяка екосистема. Но досега не се знаеше как почвените мрежи реагират на смущения, като например климатичните екстреми”.

Изследователи от  Великобритания, Италия, Швеция и Франция са сравнили последиците от сушата върху бактериалните и гъбичните съобщества в почвата, както и последиците върху общите тревни съобщества. Те са установили, че сушата увеличава изобилието на някои бързо растящи треви, устойчиви на суша. Това на свой ред понижава общата влажност на почвата. От своя страна промените у надземната растителност увеличават скоростта, с която водата се връща от растенията обратно в атмосферата. Освен това проучването установява директни, дълготрайни въздействия върху бактериите, но не и върху гъбичките, от това новооткрито изобилие от трева.

Авторите на проучването се надяват, че резултатите ще позволят на почвените еколози да оценят по-добре настоящите и бъдещите въздействия на сушата върху подземните организми, като по този начин ще разберат как сложното взаимодействие на видовете се влияе от изменението на климата.

Горещото и сухо лятно лято трябва да бъде „призив за събуждане“, смята професор Ник Остле от Центъра за околна среда в Ланкастър. Той смята, че това трябва да ни накара да се подготвяме “ за бъдещите атмосферни натоварвания”.

“Продължаващите летни засушавания ще променят почвената биология. Това е от значение за нас, за ад можем да гарантираме сигурността на храните, която зависи от здравата почва”.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини