16 неща, които бременността може да промени в тялото завинаги

Казват, че майчинството те променя. Това не е шега. По никое друго време в живота ти няма да отгледаш нов орган, да принудиш сърцето ти да изпомпва 50% повече кръв и чужди клетки да "отвлекат" мозъка ти.

Въпреки че повечето от тези странни промени изчезват след раждането, някои от тях може да останат завинаги.

Научното издание Livescience публикува списък с 16 неща, които могат да променят тялото след раждане:

1. Размерът на обувките

Има две основни причини за промяната в размера на обувките по време на бременността - хормоните и нарастващото тегло.

Според Американския колеж по акушерство и генекология бременните жени с нормална височина трябва да покачат своето тегло с 11 до 16 килограма. "Това допълнително тегло за следващите месеци от бременността прави плоска арката на стъпалото, което е причината някои жени да носят с половин номер по-големи обувки", смята д-р Майкъл Какович от Щатския университет в Охайо.

Роля има и хормонът релаксин. Както подсказва името, релаксинът отпуска сухожилията и костите в таза, за да бъде тялото по-гъвкаво по време на раждането. Хормонът действа също така на сухожилията в цялото тяло, включително стъпалата.

"Бъдещи майки: Когато краката ви пораснат, трябва да свикнете да носите по-голям номер обувки, тъй като тези промени са постоянни, дори когато свалите килограми и производството на релаксин спре", предупреждава д-р Какович.

2. Допълнителни килограми

Въпреки че тези няколко допълнителни килца не трябва да са за постоянно, за много жени са.

Всяка четвърта жена е с 5 килограма или повече по-тежка година след раждането, отколкото е била преди бременността, посочва Кейтлин Расмусен, професор по детско и майчинско хранене в Университета в Корнел.

3. Вагинални промени

Това не трябва да бъде изненада, като се има предвид средната големина на новороденото бебе, но често промените на вагината се запазват и след раждането.

Въпреки че вагината ще се свие почти до нормалния си размер, повечето жени остават с по-широко влагалище след като родят, категорична е д-р Алиса Дуек, гинеколог в Ню Йорк и автор на "От А до Я за твоята В".

"Много са факторите, които допринасят за това, включително начинът на раждане, размерът на бебето, генетичните особености и наднорменото тегло", казва още Дуек.

4. Проблеми с уринирането

 

Въпреки че не всички жени се сблъскват с един от най-неприятните проблеми, свързани с раждането, много от тях изпитват инконтиненция или загуба на контрол над пикoчния мехур.

Това е така, тъй като раждането може да отслаби мускулите, отговорни за контрола над пикучния мехур и може да увреди пикочните нерви и поддържащата тъкан.

Цезаровото сечение също повишава риска от инконтиненция, посочва д-р Майкъл Какович.

Неговият съвет е жените, страдащи от този проблем, да практикуват Кегел упражения, за да заздравят мускулите в таза.

5. Получаваш дете, губиш зъб

Проучване, проведено през 2008 г. между 2635 жени, сочи, че колкото повече деца има една майка, толкова по-вероятно е тя да загуби зъби.

Жените между 35- и 49-годишна възраст с едно дете са загубили средно два зъба, докато жените с две деца са се лишили от 4. Майките на повече от 4 деца губят средно 7 зъба след ражданията, показва още проучването.

Могат да се появят и други дентални проблеми като уголемяване и кървене на венците по време на бременността заради засиления кръвен поток. Киселината от повръщаното при сутрешното гадене може да увреди емайла на зъбите.

Хормоналните промени също оказват влияние върху бактериалната популация в устата. Затова е важно да се поддържа добра устна хигиена, докато трае бременността, съветва д-р Какович.

"Знаем, че жените, които нямат добро дентално здраве, са в риск от преждевременно раждане, затова е много важно бъдещите майки да посещават своя зъболекар по време на бременността", посочва още той.

6. Уголемяване и свиване на гърдите

Женските гърди претърпвят някои големи (и по-малки) промени по време и след бременността.

"Първоначално те са по-големи, защото латентната мастна тъкан се заменя с функционална, за да се подготовят за кърменето", казва д-р Какович.

Но по-големите гърди не се запазват завинаги. "След като жената спре да кърми, функционалната тъкан атрофира, тъй като вече не се използва. Тя обаче не се заменя веднага с мазнини, защото тях вече ги няма", посочва още докторът.

Ако жената забременее отново, процесът ще се повтори. "Ако майката тренира и не качи допълнително тегло, тогава нейните гърди ще останат по-малки", споделя Майкъл Какович.

7. Увиснали гърди

Научният термин на този депресиращ страничен ефект е "птосис".

Веднъж увиснат ли гърдите, няма да се стегнат отново, тъй като причинита е разтягане на сухожилията, които държат мастната тъкан на мястото ѝ, сочи изследване от 2008 г., публикувано в Научния журнал за естетическа хирургия.

Кърменето няма да задълбочи проблема с увисването на гърдите. Негативен ефект обаче оказват допълнителните килограми, тютюнопушенето и повторното забременяване.

8. По-нисък риск от рак на гърдата

Въпреки че гърдите могат да загубят битката с гравитацията, има и нещо положително - кърменето понижава риска от рак на гърдата.

За всеки 12 месеца, в които майката кърми своето бебе, нейният риск да развие рак на гърдата пада с 4%, сочи проучване от 2002 г.

Авторите на изследването отбелязват, че може да бъде понижен с 50% рискът от рак на гърдата в развитите държави, ако жените там имаха толкова деца, колкото в неразвитите страни.

9. Стрии

Бременните жени могат да забележат розови или червени стрии по кожата си, докато трае бременността. Това състояние обаче не е характерно само за родилките. Хората често получават стрии, когато загубят или качат много килограми.

Добрата новина е, че тези стрии избледняват с времето. "Обикновено изчезват след година - две. Ако жената обаче забременее отново или качи или загуби килограми рязко, стриите могат да бъдат по-явни", казва д-р Какович.

10. Растеж на косата

Жените често забелязват по време на бременността, че косата им става по буйна и плътна. На какво се дължи това?

Отговорът е в повишените нива на хормоните. Това води до по-малко загуба на коса.

След раждането обаче този лукс изчезва. "Не е рядко срещано жените да се оплакват от загуба на коса в първите 6 месеца след бременността. Обикновено положението се нормализира след 12 до 18 месеца", посочва д-р Какович.

11. Промяна в кожата

Бременността води до най-различни промени в състоянието на кожата. Появява се например "черна линия" (линеа негра) - тя минава по целия корем и стига до зоната на гениталиите.

Жените могат да развият още "маска на бременността", позната като мелазма. Това са черни петна по лицето. Луничките и бенките също потъмняват.

"Черната линия" и мелазмата се дължат на повишените нива на меланин - пигментът, отговорен за цвета на кожата и косата. Тъмните петна обикновено избледняват след раждането, но при някои жени те могат да се задържат с години.

12. Гестационен диабет

Гестационният диабет се дължи на повишеното ниво на кръвна захар по време на бременността. 10% от родилките в САЩ развиват тази болест.

Рискът от диабет обаче не изчезва след раждането. Половината от жените, които имат гестационен диабет, развиват други два вида през годините.

"Обикновено тези жени знаят, че са в риск, тъй като имат роднини, които са болни от диабет", казва д-р Какович.

Ако майката страда от гестационен диабет, е важно тя да спазва здравословна диета и тегло, да наблюдава нивото на захар в кръвта си и да се подлага на регулярни изследвания.

13. Понижено лидибо

След раждането повечето жени нямат същото желание за секс както преди бременността. Умората и кърменето са част от причините.

Ако жената кърми, тогава тя ще има по-ниски нива на естроген в организма, което понижава либидото ѝ.

14. Разширени вени и хемороиди 

Някои бременни жени могат да забележат подути, сини вени - те се наричат "разширени вени". Обикновено се появяват на краката и на вагината. Когато са на ректума, те се наричат хемороиди.

Разширените вени и хемороидите се дължат на повишеното тегло на матката, което ограничава притока на кръв към долните части на тялото. За появата им допринася и повишеният кръвен поток и отслабените капиляри.

Хемороидите и разширените вени обикновено изчезват до 12 месеца след раждането, посочва д-р Какович. Бременните жени, които искат да предотварят задълбочаването на проблема, трябва да спортуват редовно и да отбягват да седат с кръстосани крака дълго време.

15. Малко по-голяма матка

Нормалният размер на матката е колкото на круша. По време на бременността обаче тя може да нарасне до размерите на диня. След раждането матката отново се свива до нормални нива, но това не е 100% задължително.

Проучване от 1996 г. сочи, че жените в преждевременна менопауза, които са раждали, имат малко по-голяма матка от тези, които не са имали деца.

16. Коремна сепарация (диастаза)

Често срещан ефект от бременността е коремната сепарация - раздалечаване на двата успоредни вертикални коремни мускула, което води до увисване на коремната стена (увиснало коремче). 

Всички жени получават това разделение в късните етапи на бременността, тъй като тялото създава място за по-големия корем.

След раждането обаче две трети от родилките запазват разделението между коремните си мускули, сочат изследвания.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини