16 неща, които бременността може да промени в тялото завинаги

Казват, че майчинството те променя. Това не е шега. По никое друго време в живота ти няма да отгледаш нов орган, да принудиш сърцето ти да изпомпва 50% повече кръв и чужди клетки да "отвлекат" мозъка ти.

Въпреки че повечето от тези странни промени изчезват след раждането, някои от тях може да останат завинаги.

Научното издание Livescience публикува списък с 16 неща, които могат да променят тялото след раждане:

1. Размерът на обувките

Има две основни причини за промяната в размера на обувките по време на бременността - хормоните и нарастващото тегло.

Според Американския колеж по акушерство и генекология бременните жени с нормална височина трябва да покачат своето тегло с 11 до 16 килограма. "Това допълнително тегло за следващите месеци от бременността прави плоска арката на стъпалото, което е причината някои жени да носят с половин номер по-големи обувки", смята д-р Майкъл Какович от Щатския университет в Охайо.

Роля има и хормонът релаксин. Както подсказва името, релаксинът отпуска сухожилията и костите в таза, за да бъде тялото по-гъвкаво по време на раждането. Хормонът действа също така на сухожилията в цялото тяло, включително стъпалата.

"Бъдещи майки: Когато краката ви пораснат, трябва да свикнете да носите по-голям номер обувки, тъй като тези промени са постоянни, дори когато свалите килограми и производството на релаксин спре", предупреждава д-р Какович.

2. Допълнителни килограми

Въпреки че тези няколко допълнителни килца не трябва да са за постоянно, за много жени са.

Всяка четвърта жена е с 5 килограма или повече по-тежка година след раждането, отколкото е била преди бременността, посочва Кейтлин Расмусен, професор по детско и майчинско хранене в Университета в Корнел.

3. Вагинални промени

Това не трябва да бъде изненада, като се има предвид средната големина на новороденото бебе, но често промените на вагината се запазват и след раждането.

Въпреки че вагината ще се свие почти до нормалния си размер, повечето жени остават с по-широко влагалище след като родят, категорична е д-р Алиса Дуек, гинеколог в Ню Йорк и автор на "От А до Я за твоята В".

"Много са факторите, които допринасят за това, включително начинът на раждане, размерът на бебето, генетичните особености и наднорменото тегло", казва още Дуек.

4. Проблеми с уринирането

 

Въпреки че не всички жени се сблъскват с един от най-неприятните проблеми, свързани с раждането, много от тях изпитват инконтиненция или загуба на контрол над пикoчния мехур.

Това е така, тъй като раждането може да отслаби мускулите, отговорни за контрола над пикучния мехур и може да увреди пикочните нерви и поддържащата тъкан.

Цезаровото сечение също повишава риска от инконтиненция, посочва д-р Майкъл Какович.

Неговият съвет е жените, страдащи от този проблем, да практикуват Кегел упражения, за да заздравят мускулите в таза.

5. Получаваш дете, губиш зъб

Проучване, проведено през 2008 г. между 2635 жени, сочи, че колкото повече деца има една майка, толкова по-вероятно е тя да загуби зъби.

Жените между 35- и 49-годишна възраст с едно дете са загубили средно два зъба, докато жените с две деца са се лишили от 4. Майките на повече от 4 деца губят средно 7 зъба след ражданията, показва още проучването.

Могат да се появят и други дентални проблеми като уголемяване и кървене на венците по време на бременността заради засиления кръвен поток. Киселината от повръщаното при сутрешното гадене може да увреди емайла на зъбите.

Хормоналните промени също оказват влияние върху бактериалната популация в устата. Затова е важно да се поддържа добра устна хигиена, докато трае бременността, съветва д-р Какович.

"Знаем, че жените, които нямат добро дентално здраве, са в риск от преждевременно раждане, затова е много важно бъдещите майки да посещават своя зъболекар по време на бременността", посочва още той.

6. Уголемяване и свиване на гърдите

Женските гърди претърпвят някои големи (и по-малки) промени по време и след бременността.

"Първоначално те са по-големи, защото латентната мастна тъкан се заменя с функционална, за да се подготовят за кърменето", казва д-р Какович.

Но по-големите гърди не се запазват завинаги. "След като жената спре да кърми, функционалната тъкан атрофира, тъй като вече не се използва. Тя обаче не се заменя веднага с мазнини, защото тях вече ги няма", посочва още докторът.

Ако жената забременее отново, процесът ще се повтори. "Ако майката тренира и не качи допълнително тегло, тогава нейните гърди ще останат по-малки", споделя Майкъл Какович.

7. Увиснали гърди

Научният термин на този депресиращ страничен ефект е "птосис".

Веднъж увиснат ли гърдите, няма да се стегнат отново, тъй като причинита е разтягане на сухожилията, които държат мастната тъкан на мястото ѝ, сочи изследване от 2008 г., публикувано в Научния журнал за естетическа хирургия.

Кърменето няма да задълбочи проблема с увисването на гърдите. Негативен ефект обаче оказват допълнителните килограми, тютюнопушенето и повторното забременяване.

8. По-нисък риск от рак на гърдата

Въпреки че гърдите могат да загубят битката с гравитацията, има и нещо положително - кърменето понижава риска от рак на гърдата.

За всеки 12 месеца, в които майката кърми своето бебе, нейният риск да развие рак на гърдата пада с 4%, сочи проучване от 2002 г.

Авторите на изследването отбелязват, че може да бъде понижен с 50% рискът от рак на гърдата в развитите държави, ако жените там имаха толкова деца, колкото в неразвитите страни.

9. Стрии

Бременните жени могат да забележат розови или червени стрии по кожата си, докато трае бременността. Това състояние обаче не е характерно само за родилките. Хората често получават стрии, когато загубят или качат много килограми.

Добрата новина е, че тези стрии избледняват с времето. "Обикновено изчезват след година - две. Ако жената обаче забременее отново или качи или загуби килограми рязко, стриите могат да бъдат по-явни", казва д-р Какович.

10. Растеж на косата

Жените често забелязват по време на бременността, че косата им става по буйна и плътна. На какво се дължи това?

Отговорът е в повишените нива на хормоните. Това води до по-малко загуба на коса.

След раждането обаче този лукс изчезва. "Не е рядко срещано жените да се оплакват от загуба на коса в първите 6 месеца след бременността. Обикновено положението се нормализира след 12 до 18 месеца", посочва д-р Какович.

11. Промяна в кожата

Бременността води до най-различни промени в състоянието на кожата. Появява се например "черна линия" (линеа негра) - тя минава по целия корем и стига до зоната на гениталиите.

Жените могат да развият още "маска на бременността", позната като мелазма. Това са черни петна по лицето. Луничките и бенките също потъмняват.

"Черната линия" и мелазмата се дължат на повишените нива на меланин - пигментът, отговорен за цвета на кожата и косата. Тъмните петна обикновено избледняват след раждането, но при някои жени те могат да се задържат с години.

12. Гестационен диабет

Гестационният диабет се дължи на повишеното ниво на кръвна захар по време на бременността. 10% от родилките в САЩ развиват тази болест.

Рискът от диабет обаче не изчезва след раждането. Половината от жените, които имат гестационен диабет, развиват други два вида през годините.

"Обикновено тези жени знаят, че са в риск, тъй като имат роднини, които са болни от диабет", казва д-р Какович.

Ако майката страда от гестационен диабет, е важно тя да спазва здравословна диета и тегло, да наблюдава нивото на захар в кръвта си и да се подлага на регулярни изследвания.

13. Понижено лидибо

След раждането повечето жени нямат същото желание за секс както преди бременността. Умората и кърменето са част от причините.

Ако жената кърми, тогава тя ще има по-ниски нива на естроген в организма, което понижава либидото ѝ.

14. Разширени вени и хемороиди 

Някои бременни жени могат да забележат подути, сини вени - те се наричат "разширени вени". Обикновено се появяват на краката и на вагината. Когато са на ректума, те се наричат хемороиди.

Разширените вени и хемороидите се дължат на повишеното тегло на матката, което ограничава притока на кръв към долните части на тялото. За появата им допринася и повишеният кръвен поток и отслабените капиляри.

Хемороидите и разширените вени обикновено изчезват до 12 месеца след раждането, посочва д-р Какович. Бременните жени, които искат да предотварят задълбочаването на проблема, трябва да спортуват редовно и да отбягват да седат с кръстосани крака дълго време.

15. Малко по-голяма матка

Нормалният размер на матката е колкото на круша. По време на бременността обаче тя може да нарасне до размерите на диня. След раждането матката отново се свива до нормални нива, но това не е 100% задължително.

Проучване от 1996 г. сочи, че жените в преждевременна менопауза, които са раждали, имат малко по-голяма матка от тези, които не са имали деца.

16. Коремна сепарация (диастаза)

Често срещан ефект от бременността е коремната сепарация - раздалечаване на двата успоредни вертикални коремни мускула, което води до увисване на коремната стена (увиснало коремче). 

Всички жени получават това разделение в късните етапи на бременността, тъй като тялото създава място за по-големия корем.

След раждането обаче две трети от родилките запазват разделението между коремните си мускули, сочат изследвания.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини