16 неща, които бременността може да промени в тялото завинаги

Казват, че майчинството те променя. Това не е шега. По никое друго време в живота ти няма да отгледаш нов орган, да принудиш сърцето ти да изпомпва 50% повече кръв и чужди клетки да "отвлекат" мозъка ти.

Въпреки че повечето от тези странни промени изчезват след раждането, някои от тях може да останат завинаги.

Научното издание Livescience публикува списък с 16 неща, които могат да променят тялото след раждане:

1. Размерът на обувките

Има две основни причини за промяната в размера на обувките по време на бременността - хормоните и нарастващото тегло.

Според Американския колеж по акушерство и генекология бременните жени с нормална височина трябва да покачат своето тегло с 11 до 16 килограма. "Това допълнително тегло за следващите месеци от бременността прави плоска арката на стъпалото, което е причината някои жени да носят с половин номер по-големи обувки", смята д-р Майкъл Какович от Щатския университет в Охайо.

Роля има и хормонът релаксин. Както подсказва името, релаксинът отпуска сухожилията и костите в таза, за да бъде тялото по-гъвкаво по време на раждането. Хормонът действа също така на сухожилията в цялото тяло, включително стъпалата.

"Бъдещи майки: Когато краката ви пораснат, трябва да свикнете да носите по-голям номер обувки, тъй като тези промени са постоянни, дори когато свалите килограми и производството на релаксин спре", предупреждава д-р Какович.

2. Допълнителни килограми

Въпреки че тези няколко допълнителни килца не трябва да са за постоянно, за много жени са.

Всяка четвърта жена е с 5 килограма или повече по-тежка година след раждането, отколкото е била преди бременността, посочва Кейтлин Расмусен, професор по детско и майчинско хранене в Университета в Корнел.

3. Вагинални промени

Това не трябва да бъде изненада, като се има предвид средната големина на новороденото бебе, но често промените на вагината се запазват и след раждането.

Въпреки че вагината ще се свие почти до нормалния си размер, повечето жени остават с по-широко влагалище след като родят, категорична е д-р Алиса Дуек, гинеколог в Ню Йорк и автор на "От А до Я за твоята В".

"Много са факторите, които допринасят за това, включително начинът на раждане, размерът на бебето, генетичните особености и наднорменото тегло", казва още Дуек.

4. Проблеми с уринирането

 

Въпреки че не всички жени се сблъскват с един от най-неприятните проблеми, свързани с раждането, много от тях изпитват инконтиненция или загуба на контрол над пикoчния мехур.

Това е така, тъй като раждането може да отслаби мускулите, отговорни за контрола над пикучния мехур и може да увреди пикочните нерви и поддържащата тъкан.

Цезаровото сечение също повишава риска от инконтиненция, посочва д-р Майкъл Какович.

Неговият съвет е жените, страдащи от този проблем, да практикуват Кегел упражения, за да заздравят мускулите в таза.

5. Получаваш дете, губиш зъб

Проучване, проведено през 2008 г. между 2635 жени, сочи, че колкото повече деца има една майка, толкова по-вероятно е тя да загуби зъби.

Жените между 35- и 49-годишна възраст с едно дете са загубили средно два зъба, докато жените с две деца са се лишили от 4. Майките на повече от 4 деца губят средно 7 зъба след ражданията, показва още проучването.

Могат да се появят и други дентални проблеми като уголемяване и кървене на венците по време на бременността заради засиления кръвен поток. Киселината от повръщаното при сутрешното гадене може да увреди емайла на зъбите.

Хормоналните промени също оказват влияние върху бактериалната популация в устата. Затова е важно да се поддържа добра устна хигиена, докато трае бременността, съветва д-р Какович.

"Знаем, че жените, които нямат добро дентално здраве, са в риск от преждевременно раждане, затова е много важно бъдещите майки да посещават своя зъболекар по време на бременността", посочва още той.

6. Уголемяване и свиване на гърдите

Женските гърди претърпвят някои големи (и по-малки) промени по време и след бременността.

"Първоначално те са по-големи, защото латентната мастна тъкан се заменя с функционална, за да се подготовят за кърменето", казва д-р Какович.

Но по-големите гърди не се запазват завинаги. "След като жената спре да кърми, функционалната тъкан атрофира, тъй като вече не се използва. Тя обаче не се заменя веднага с мазнини, защото тях вече ги няма", посочва още докторът.

Ако жената забременее отново, процесът ще се повтори. "Ако майката тренира и не качи допълнително тегло, тогава нейните гърди ще останат по-малки", споделя Майкъл Какович.

7. Увиснали гърди

Научният термин на този депресиращ страничен ефект е "птосис".

Веднъж увиснат ли гърдите, няма да се стегнат отново, тъй като причинита е разтягане на сухожилията, които държат мастната тъкан на мястото ѝ, сочи изследване от 2008 г., публикувано в Научния журнал за естетическа хирургия.

Кърменето няма да задълбочи проблема с увисването на гърдите. Негативен ефект обаче оказват допълнителните килограми, тютюнопушенето и повторното забременяване.

8. По-нисък риск от рак на гърдата

Въпреки че гърдите могат да загубят битката с гравитацията, има и нещо положително - кърменето понижава риска от рак на гърдата.

За всеки 12 месеца, в които майката кърми своето бебе, нейният риск да развие рак на гърдата пада с 4%, сочи проучване от 2002 г.

Авторите на изследването отбелязват, че може да бъде понижен с 50% рискът от рак на гърдата в развитите държави, ако жените там имаха толкова деца, колкото в неразвитите страни.

9. Стрии

Бременните жени могат да забележат розови или червени стрии по кожата си, докато трае бременността. Това състояние обаче не е характерно само за родилките. Хората често получават стрии, когато загубят или качат много килограми.

Добрата новина е, че тези стрии избледняват с времето. "Обикновено изчезват след година - две. Ако жената обаче забременее отново или качи или загуби килограми рязко, стриите могат да бъдат по-явни", казва д-р Какович.

10. Растеж на косата

Жените често забелязват по време на бременността, че косата им става по буйна и плътна. На какво се дължи това?

Отговорът е в повишените нива на хормоните. Това води до по-малко загуба на коса.

След раждането обаче този лукс изчезва. "Не е рядко срещано жените да се оплакват от загуба на коса в първите 6 месеца след бременността. Обикновено положението се нормализира след 12 до 18 месеца", посочва д-р Какович.

11. Промяна в кожата

Бременността води до най-различни промени в състоянието на кожата. Появява се например "черна линия" (линеа негра) - тя минава по целия корем и стига до зоната на гениталиите.

Жените могат да развият още "маска на бременността", позната като мелазма. Това са черни петна по лицето. Луничките и бенките също потъмняват.

"Черната линия" и мелазмата се дължат на повишените нива на меланин - пигментът, отговорен за цвета на кожата и косата. Тъмните петна обикновено избледняват след раждането, но при някои жени те могат да се задържат с години.

12. Гестационен диабет

Гестационният диабет се дължи на повишеното ниво на кръвна захар по време на бременността. 10% от родилките в САЩ развиват тази болест.

Рискът от диабет обаче не изчезва след раждането. Половината от жените, които имат гестационен диабет, развиват други два вида през годините.

"Обикновено тези жени знаят, че са в риск, тъй като имат роднини, които са болни от диабет", казва д-р Какович.

Ако майката страда от гестационен диабет, е важно тя да спазва здравословна диета и тегло, да наблюдава нивото на захар в кръвта си и да се подлага на регулярни изследвания.

13. Понижено лидибо

След раждането повечето жени нямат същото желание за секс както преди бременността. Умората и кърменето са част от причините.

Ако жената кърми, тогава тя ще има по-ниски нива на естроген в организма, което понижава либидото ѝ.

14. Разширени вени и хемороиди 

Някои бременни жени могат да забележат подути, сини вени - те се наричат "разширени вени". Обикновено се появяват на краката и на вагината. Когато са на ректума, те се наричат хемороиди.

Разширените вени и хемороидите се дължат на повишеното тегло на матката, което ограничава притока на кръв към долните части на тялото. За появата им допринася и повишеният кръвен поток и отслабените капиляри.

Хемороидите и разширените вени обикновено изчезват до 12 месеца след раждането, посочва д-р Какович. Бременните жени, които искат да предотварят задълбочаването на проблема, трябва да спортуват редовно и да отбягват да седат с кръстосани крака дълго време.

15. Малко по-голяма матка

Нормалният размер на матката е колкото на круша. По време на бременността обаче тя може да нарасне до размерите на диня. След раждането матката отново се свива до нормални нива, но това не е 100% задължително.

Проучване от 1996 г. сочи, че жените в преждевременна менопауза, които са раждали, имат малко по-голяма матка от тези, които не са имали деца.

16. Коремна сепарация (диастаза)

Често срещан ефект от бременността е коремната сепарация - раздалечаване на двата успоредни вертикални коремни мускула, което води до увисване на коремната стена (увиснало коремче). 

Всички жени получават това разделение в късните етапи на бременността, тъй като тялото създава място за по-големия корем.

След раждането обаче две трети от родилките запазват разделението между коремните си мускули, сочат изследвания.


Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини