Британски учени: Електронните цигари са по-опасни, отколкото се смяташе

Електронните цигари са по-опасни за здравето, отколкото се смяташе досега. Това твърдят британски учени, цитирани от BBC.

Според експертите електронните цигари могат да причинят хронични заболявания. 

Те намаляват способността на имунната система да "прочиства" белите дробове и да предотвратява натрупване на вредни химикали.

Авторите на изследването изтъкват, че електронните цигари все пак са по- малко вредни от традиционните, особено що се отнася до канцерогенния им ефект.

Електронните цигари са портал за злоупотреба с наркотици и пристрастеност, tтвърди по-раншно изследване.
За толкова нов продукт, електронните цигари вече генерират многество изследвания. Изследване, публикувано в 
New England Journal of Medicine, предполага, че електронните цигари служат като "шлюз" - което означава, че те биха могли да направят потребителите по-склонни да използват и да станат пристрастени към други наркотици като кокаина.

Изследователският екип Денис Кандел и Ерик Кандел изследват никотина от години, а в по-ранната си работа те откриват, че никотинът драматично усилва ефектите на кокаина 

"Електронните цигари са основно устройства за доставяне на никотин", казват Кендел. "Това е мощен фактор за пристрастяване към кокаина и може би и други наркотици", казва той. "Ако хората знаят, че това е всъщност опасността ... те ще бъдат много по-малко ентусиазирани да използват никотин".

В началото мнозина, включително и тези в здравната общност, подкрепиха е-циганите като средство, което да помогне на пушачите да се откажат от вредния навик. Но няколко години след появата им, вече има реакция срещу тях.

Американската асоциация за сърдечно-съдови заболявания публикува декларация, в която се призовава за по-строги закони, повече надзор на промишлеността и забрана за маркетинг и продажба на електронни цигари на юноши. Торонто просто забрани електронните цигари на работното място.

Световната здравна организация препоръча множество нови правила относно разрастващия се пазар на електронни цигари.

Не е ясно дали устройствата всъщност помагат на пушачите да се откажат от навика. Поне едно проучване установява, че те не го правят.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини