Сините изгониха Юруков. Преглед на националния печат

Сините изгониха Юруков и още деветима, пише „Труд"
Председателят на СДС "де юре" Пламен Юруков, зам.-шефът на партията Пламен Радонов и още 8 членове бяха изключени вчера от СДС почти единодушно. Това стана на извънредна сбирка на Националния съвет. Макар кворумът на заседанието да беше крехък, 62-ма души гласуваха "за" изгонването на Юруков и Радонов, а само 4-ма се въздържаха.
Сините изхвърлиха и четиримата депутати, които отидоха при Яне Янев, а избраният за лидер на партията Мартин Димитров ги нарече "аграр-консерватори".
Изгонени бяха и зам.-шефката на партията Дора Христова, местните лидери в Ямбол и Смолян и прочулият се със съдебните си жалби срещу СДС Николай Гацев. На поименното гласуване за всеки изключен в залата гръмваха аплодисменти.
"Принудихме се да прекратим членството им, след като всички средства на дипломацията бяха изчерпани", отсече Димитров след събранието. Мотивът за Юруков и Радонов е опитът им да регистрират СДС за самостоятелно участие в евровота въпреки решението на висшите партийни органи на вота да са в "Синята коалиция".
Димитров отхвърли обвиненията, че по устав Националният съвет не може да изключва седесари. В документа пише, че членство се прекратява за работа срещу решения на партията. Трябва само Контролният съвет да го потвърди.
Никой от отлюспените не се появи на сбирката. "Защо не искат да видят седесарската любов?", запита шефът на щаба Найден Зеленогорски. И обясни, че по устав правомощията на лидера се прекратяват с насрочване на вътрешни избори - а за Юруков това е станало през ноември, когато бяха насрочени изборите, спечелени от Мартин Димитров. Очаква се бившата заместничка на Юруков - Любов Панайотова, да стане лидер "де юре" на формацията. Тя се обяви публично срещу Юруков.
Изгонените веднага реагираха. Бившият син депутат Димитър Йорданов обвини Димитров в "лидеромания". Юруков му прати писмо с обвинение, че изключва СДС от изборите, а Радонов заплаши, че СДС ще се яви с името си и на евровота, и на парламентарния, при това не с "въздушни", а с реални партии. В СДС се говори, че изгонените водят разговори с коалициите около ВМРО, или "Новото време" и т.н. да се явят заедно под шапката на сините.
Лидерът на ДСБ Иван Костов призова вчера ЦИК да отхвърли документите на СДС за регистрация, внесени миналата седмица от Пламен Радонов.
Водачът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да се меси във вътрешните работи на друга партия. Яне Янев пък заяви, че "РЗС е истинското СДС" и случващото се в синята партия нямало значение в обществото. За него партията била продукт на Андрей Луканов.
Софийският градски съд вече е насрочил ново дело по регистрацията на Димитров и синьото ръководство, но датата ще е ясна след почивните дни.
"Синята коалиция" за 2 дена е събрала и над 20 000 подписа за регистрация в ЦИК. Очаква се тя да бъде внесена идната седмица.



Из писмото на изключения шеф

Мартине, огледай се! Ти си единственият председател на партия, който се бори не за формацията си.
Чуй се! Ти си единственият председател, който се срамува от името на собствената си партия.
Погледни в очите на чудовището до теб. Кажи му, че не се страхуваш и то ще се спихне.
С изключването на хората, които искат СДС да се представи добре на изборите, прикриваш изключването на СДС от участие в изборите.
Ти отвори вратите на партията за чужда воля и я направи стопанин в СДС. Остават 3 работни дни до крайния срок за регистрация в ЦИК за европейските избори.
Мартине,
Ти твърдеше, че си седесар. Докажи го сега! Аз няма да ти предлагам да ходиш в ДСБ. Късно е. Опитай да се върнеш в СДС! Свали си маската, Мартине!

Кого да следва седесарят, коментира „Труд"
Ритуално самоубийство, метеж, изгонване, изключване, клониране, предателство, фалшификации, свинщини, страх, чужда воля, чудовището до теб, война, битка, мафия, трагични деструкции, мъртво тяло и отлетял дух, съдебна отговорност...
Ето това е арсеналът, с който СДС влиза в предизборната кампания. Нито една партия за последните 20 години не си е позволила такова безумие, каквото стори СДС сега - да си устрои публично безмилостна вътрешнопартийна сеч.
Вече няма значение кой срещу кого е, кой кого и защо е изгонил. На тези избори СДС няма да говори за проблемите на хората, а пак ще ни завира под носа мръсното си бельо. Ненаучил нищо от трагичното си минало, не разбрал една простичка истина - избирателят не обича да го занимават с ежбите на онези там горе. Той иска те да са заедно, за да има след кого да върви. И от това го лишиха. Сега кого да следва седесарят?

Изхвърлиха от СДС бивш лидер на партията, пише „24 часа"
Националният съвет на СДС изключи от партията Пламен Юруков и Пламен Радонов. От 66 членове на НС за изключването са гласували 62, четирима са се въздържали.
В последния работен ден преди празниците бившият лидер на СДС Пламен Юруков внесе регистрация на СДС за самостоятелно явяване на изборите въпреки политическото решение за Синя коалиция и обединение за предстоящите избори с ДСБ.
Юруков и Радонов не се появиха на заседанието на Националния съвет на СДС. В петък шефът на СДС Мартин Димитров обяви, че ще поиска двамата да бъдат изключени от партията.
„Драмата с регистрацията на СДС за самостоятелно явяване е част от един по-голям сценарий, който цели да реши служебно изборите в полза на управляващите, като лиши примерно ГЕРБ от шанса да има партньор за дясноцентристка коалиция и по този начин го изправи пред необходимостта или да се коалира с БСП и ДПС, или да остане в опозиция и те отново да управляват", коментира днес пред БНР една от емблематичните фигури в синята партия Едвин Сугарев.
„Това много ясно личи по вдигането на 8-процентовата бариера за коалиции, по въвеждането на псевдомажоритарни кандидатури, по странните решения на съда относно регистрацията на СДС и най-вече по този абсолютно безобразен предателски акт на Юруков и Радонов, на който сме свидетели. Мисля, че безспорно става дума за политическа манипулация, която просто не е по силите на реално представляващите я Пламен Радонов и Пламен Юруков", допълни той.

Син цирк за Гергьовден, коментира „Монитор"
Докато народът почива и яде агнешко по Гергьовден, Националният съвет на СДС начело с Мартин Димитров изключи десетима свои съпартийци.
Гневът на нелегитимния лидер беше продиктуван от внесената в ЦИК подписка за регистрация на синята партия за европейските избори. Това беше направено в четвъртък миналата седмица от бившия главен секретар Пламен Радонов с пълномощно от легитимния председател на СДС Пламен Юруков.
Това беше и причината Димитров да свика извънредно заседание на Националния съвет. На него беше решено от партията да бъдат изключени Пламен Юруков и Пламен Радонов заради внесената подписка в ЦИК. От общо 66 гласували поименно делегати 62-ма гласуваха "за" изключването им, а четирима са "въздържал се". Жалбоподателите, заради които се забави регистрацията на новия устав на СДС, а оттам и на новото ръководство, също бяха изгонени. На практика с това решение беше прекратено партийното членство на Николай Гацев, Дора Христова, Иван Кънев и Янко Велев. Четиримата народни представители, които напуснаха групата на ОДС и участваха в учредяването на групата на "Ред, законност и справедливост", Димитър Димитров, Димитър Йорданов, Марио Тагарински и Иван Колчаков също бяха изключени от СДС. Решението беше взето с 64 гласа "за" и двама "въздържали се".
При гласуването на всички решения Любен Петров, който е част от НИС и е бил в преговорния екип за създаване на коалицията с ДСБ, е гласувал "въздържал се". Според него не е било редно Националният съвет да изключва десетимата си съпартийци. Петров смята, че органът има право да дава само политически оценки. Той очаква също така съдът да се произнесе за легитимността на форума.
Нито един от изключените не присъства на вчерашното заседание на Националния съвет. Пред "Монитор" легитимният лидер на СДС Пламен Юруков коментира, че вчерашният форум не е свикан от регистриран в съда председател и от тази гледна точка е нелегитимен. Той изтъкна още, че по новия устав на партията прекратяване на членство може да бъде направено само от съответната общинска структура, в която се членува.
Ритуално самоубийство в ритуалната зала на "Красно село" нарече изключването си Иван Колчаков. Според него това е много тъжен край за СДС.
"Нищо, което прави Мартин Димитров, няма значение", категоричен беше и бившият председател на СДС - Велико Търново, Димитър Йорданов. Той също се усъмни в легитимността на проведеното вчера заседание на Националния съвет. "Мартин Димитров не е никакъв в СДС, просто обикновен член. С какво право той изобщо свиква Национален съвет", попита народният представител от РЗС.
Вчера Националният съвет одобри и включването на партията на Анастасия Мозер "Обединени земеделци" в Синята коалиция. СДС покани в евролистата си и Атанас Чобанов, който от години изразява позициите на наши емигранти по актуални теми.
.
Заседанието на ръба на кворума
Заседанието на Националния съвет на Съюза на демократичните сили вчера беше проведено на ръба на кворума. От общо 122-ма делегати на форума на заседанието вчера присъстваха 66 от тях. За да е легитимно свикан и решенията да са легитимно взети, минималният брой делегати, които присъстват и гласуват на Националния съвет, трябва да е 62-ма. За сметка на това председателят на бургаската структура Вълчо Чолаков беше довел сериозно подкрепление от морския град. Седесарите дори бяха пристигнали със знамена.
.
Хронология на събитията
През декември м.г. Мартин Димитров е избран за председател на СДС
До началото на април уставът и новото ръководство на партията не са регистрирани от съда
В началото на годината са подадени няколко жалби, които оспорват текстове от устава, които не са свързани с избора на лидер
На 13 април СГС отказва да регистрира Мартин Димитров за лидер и ръководството на синята партия
В същия ден Димитров обжалва решението пред ВКС
На 24 април Гацев иска отвод за съдии от ВКС заради конфликт на интереси
На 30 април ВКС отказва да регистрира лидера и връща делото за регистрация в СГС
В същия ден в 17 ч Пламен Радонов носи в ЦИК подписка на СДС за регистрация за евровота
На 4 май Националният съвет на СДС изключва 10 свои съпартийци за работа против партията, сред които Пламен Юруков и Пламен Радонов.


Чистка в СДС, обобщава „Стандарт"
СДС изключи лидера си Пламен Юруков и легитимния си главен секретар Пламен Радонов на извънреден Национален съвет вчера.
Решението бе взето с 62 гласа от 66 гласували. Четирима се въздържаха, обяви след края на форума нерегистрираният председател на партията Мартин Димитров. Сините изгониха от редиците си още 8 души - Димитър Димитров, Димитър Йорданов, Марио Тагарински, Иван Колчаков, Дора Христова, Николай Гацев, Янко Велев и Иван Кънев. Нито една от десетте жертви на "Страшния съд" в културен дом "Красно село" не присъства на заседанието. Нямаше ги и емблематичните за партията фигури на Филип Димитров, Петър Стоянов, Надежда Михайлова. Решенията за изключване от СДС трябва да бъдат потвърдени от Контролния съвет на сините. При това положение обаче партията остава без шеф с право на подпис върху документите. Това е маскарад, нищо не се е случило, заяви за "Стандарт" Пламен Юруков. От днес подписът му няма никаква стойност, твърди пък Александър Николов, член на Контролния съвет. Нелегитимните изключват легитимните, обяви Пламен Радонов. По думите му в СДС е направен опит за метеж. Ако не бяхме внесли документите за регистрация на партията, това щеше да е прецедент. Винаги сме се регистрирали за избори, каза още той.
ЦИК да не си помисля да регистрира СДС, подписите не са събрани от наши структури, а от хора на ДПС и БСП, заплаши Мартин Димитров. Няма такова изискване, интересува ни само дали ЕГН отговаря на името на подписалия се, отговори Ралица Негенцова, говорител на ЦИК.
До дни охраната в централата на СДС на "Раковски" 134 трябва да спре достъпа на нерегистрирания лидер на партията Мартин Димитров до кабинета му. Настоящето ръководство на партията, което няма съдебна регистрация, ще бъде прогонено от култовата за сините сграда, научи "Стандарт". Това е резултатът от последния скандал в СДС, довел до вчерашния извънреден Национален съвет, на който бяха изключени 10 души от организацията. Сред тях са де юре лидерът Пламен Юруков и главен секретар Пламен Радонов. Повод за разправата с двамата е фактът, че те подадоха документи в ЦИК за самостоятелно участие на СДС на евроизборите.
Страшният съд изхвърли още 8 души от редиците си - жалбоподателите срещу устава на СДС Дора Христова, Николай Гацев, Янко Велев и Иван Кънев и депутатите агроконсерватори, както иронично ги наричаха на форума заради преминаването им към ПГ на РЗС, Димитър Димитров, Димитър Йорданов, Марио Тагарински, Иван Колчаков. Това е ритуално самоубийство на СДС, коментира Колчаков.

Банки архивират лицата ни¸ разкрива „24 часа"
Заради зачестилите измами банки в Благоевград вече сканират личните карти и пазят в архив снимките на клиентите си физически лица. Със съгласието на човека служителката "снима" личната карта и я архивира.
Това се прави за сигурността на клиента. Ако данните от личната карта попаднат у фалшификатор, няма как да се теглят чужди пари с подправени документи, защото веднага може да се сравни снимката при нас и тази, която ни показват, обясниха банкови служители.
Запазената фотография в електронната система помагала и при опити да се тегли кредит от чуждо име.
"Има практика за сканиране в банкови клонове. Не може да се задължи клиентът, но е добре за неговата сигурност", каза шефът на Икономическа полиция в дирекцията на МВР в Благоевград комисар Йордан Латинов.
Допълнителната мярка за безопасност се обсъждала от специалистите като надеждна защита на парите на клиентите. На срещи по банкова сигурност препоръчвали този вариант като бариера срещу икономически престъпления.
Повечето началници на отдел "Сигурност" към банките са бивши полицаи и те често обменяли опит с колегите си как да се опазят от мошеници.
Напоследък била въведена и друга мярка - клиентът да попълва повече документи на ръка, а не само да полага подпис.
Така почеркът му остава запазен и годен за сравнителен анализ, ако се наложи да се разследва някакво престъпление.

НАТО и Русия строени на парада, отбелязва „Монитор"

Военни подразделения от 12 държави ще участват утре в традиционния Гергьовденски парад. Рамо до рамо с представителите на Българската армия ще бъдат строени и техни колеги от Белгия, Гърция, Испания, Италия, Молдова, Португалия, Русия, САЩ, Украйна, Унгария и Франция. Бившите и настоящите ни съюзници ще се отчетат с военни оркестри и с шефове от техните министерства на отбраната.
Освен разнообразие от нации и от униформи парадът ще осигури и невиждано досега зрелище, обещават от МО. В едночасовото шоу утре на пл. "Княз Александър I", което започва от 10 ч, за първи път ще прелети военно-транспортният самолет "Спартан", а по жълтите павета ще дебютират три от подарените ни от САЩ бронирани машини "Хамър".
Официалните лица и останалите зрители ще видят и бронирани автомобили с повишена проходимост "Мерцедес", бронетранспортьори БТР-60ПБ МД1 и БМП-1, танкове Т-72, 120-милиметрови самоходни минохвъргачки „Тунджа", 122-милиметрови самоходни артилерийски установки 2С1 „Гвоздика", 152-милиметрови оръдия гаубици Д-20, зенитни комплекси "Оса" и С-300. Ще прелетят и четири хеликоптера от авиобаза Крумово: три "Кугър" и един Ми-17, който, както и през миналата година, ще носи националния флаг. Летците от Безмер ще се отчетат с три щурмовика Су-25. Тройка изтребители МиГ-29 от Граф Игнатиево с полет на 300 метра височина ще закрият парада, като водещият самолет ще бъде пилотиран от майор Илия Дойчинов.
Час по-рано в присъствието на държавното ръководство пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще бъде отслужен водосвет на бойните знамена.
Военни оркестри, участници в парада, изнасят пък концерти днес от 12 ч в паркове и градинки в София. Точно по същото време във Варна, Плевен и Пловдив ще свирят местните военни духови оркестри. В 13 ч днес в църквата „Свети Георги Победоносец" в София започва и молебен за здравето на христолюбивото българско воинство и за успех на Българската армия. 6 часа по-късно в НДК ще има празничен концерт, а в 21,00 ч в София, Варна и Пловдив ще има тържествена заря.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини