Можем ли да се заразим от обществена тоалетна?

На всички ни се е случвало спешно да се нуждаем от тоалетна, но когато най-после се доберем до такава, откриваме, че седалката е покрита с капки от предишния посетител.

Какво да правим в такава ситуация?

Светът е пълен с микроби и като негови обитатели ние също пренасяме наши собствени микроскопични тропически гори – които обменяме със средата си през цялото време.

Микробите са в изобилие по човешкото тяло, включително кожата, устата, очите, уринарния тракт, половите органи и хранопровода. Повечето хора пренасят по около килограм микроорганизми.

По-голямата част от тях живеят в червата и включват бактерии, гъбички, дрожди, вируси, а понякога и паразити.

Чревните микроби съставляват между 25 и 54% от фекалната материя.

Съществува ли риск, обаче, да се заразим от обществена тоалетна?

Развитието на инфекция от това, че сте използвали обществена тоалетна, е слабо вероятно, тъй като повечето чревни заболявания се разпространяват когато консумираме замърсени храни или от контакта на замърсени ръце и повърхности с устата.

Човешката кожа е покрита със слой бактерии и дрожди, които служат като силно ефективен предпазен щит. Но имунната ви система е тази, която ви предпазва най-ревностно от “мръсните” патогени.

По тази причина няма нужда да клякате над тоалетната чиния, защото това всъщност увеличава риска от инфекции. Когато клякате мускулите в областта на таза и бедрата са силно напрегнати. Това затруднява уринирането и често жените упражняват лек натиска, за да накарат урината да потече. Честото упражняване на подобен натиск би могло да доведе до изпадане на тазовите органи.

В много по-честите случаи приклякането води до непълно изпразване на пикочния мехур, което на свой ред увеличава честотата на посещенията до тоалетна, а в екстремни ситуации би могло да допринесе и за развитието на пикочна инфекция.

Разбира се, нищо не ви пречи да си носите антисептични кърпички, с които да почиствате седалката преди да я използвате, въпреки че собствените ви микроби и имунната ви система предлагат достатъчна защита.

Седалката, обаче, е най-малкото притеснение, защото изследване от 2011 откри, че при пускане на водата в тоалетната, микроби от нея се разпространяват бързо на голямо разстояние – включително по капака на тоалетната чиния, вратата, пода и поставката за тоалетна хартия.

За да избегнете душа от съдържанието на тоалетната чиния, включващо ваши собствени микроби и бактерии от предишни посетители, е препоръчително да напуснете кабинката веднага след натискане на бутона.

Разбира се, не всички мият ръцете си след посещение на тоалетна. Твърде вероятно е вратите на кабинката и цялото сервизно помещение да са замърсени. За да избегнете повторно замърсяване на измитите си ръце, когато напускате тоалетната използвайте лакътя си, връхна дреха, ръкав или салфетка, за да отворите и затворите вратата.

От изключително значение е да миете ръцете си правилно. Търкайте насапунисаните си ръце в продължение на поне 20-30 секунди, почитете и под ноктите.

Не забравяйте, че мивките, кранчетата и сушоарите също съдържат бактерии. Затова спрете водата от кранчето, едва когато се подсушили ръцете си с помощта на кърпичка или салфетка.

The ConversationЕдва ли е нужно да се споменава, че не бива да се яде, пуши или пие в тоалетната. Същото важи и за мобилните телефони. Изследване доказа, че 75% от хората използват телефони в тоалетната.

Но като се има предвид, че според друго проучване телефоните са 10 пъти по-мръсни от тоалетните чинии, може би е време да спрем да се притесняваме за чистотата на сервизните помещения и да започнем да се притесняваме за чистотата на телефоните си.

Източник: theconversation.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини