Докладът за бъдещето на АЕЦ "Белене" е внесен в парламента

Народното събрание е внесен правителственият доклад с варианти за продължаване или не на изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Единственият реалистичен сценарий според правителството е да се търси стратегически инвеститор, а държавата да участва с апортна вноска на съществуващите активи - площадка, лицензи, оборудване и да има поне 34% в бъдещото дружество, каза Петкова.

На депутатите са предложени и други варианти, например, да не се прави нищо, а досегашната инвестиция от 3 млрд. лв. да се отпише като загуба. Като труден за осъществяване се преценява и вариантът за продажба на оборудването на трета страна - сделката ще е на много ниска цена, а и ще зависи от благосклонността на производителя - руската "Росатом", каза Петкова.

В полза на строителството на централа са прогнозите на БАН и Електроенергийния системен оператор за дългосрочна необходимост на нови базови мощности в региона, добави министърът.

Разчитам в парламента да се проведе конструктивен дебат и да се гледа прагматично на проекта, каза Петкова.Според нея за 7-8 години централата може да заработи..

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини