Медведев: Изтребителите винаги ще дойдат, важното е да дойде газът

Tова, което каза моят колега, по блестящ начин демонстрира една абсолютна истина – изтребителите винаги ще дойдат. Главното е да дойде газът, да работят електростанциите. Това бяха последните думи на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, с които завърши съвместното си изявления с българския премиер Бойко Борисов след разговорите им в София.

Медведев каза това след Борисов, който, изброявайки сферите на сътрудничество, обясни: „Поне още няколко години трябва да поддържаме руските самолети, докато дойдат новите. Няма да се плашите от това“, добави Борисов, обърнат към Медведев.

Борисов предложи да посредничи

„Има сили, които се възползват да задават въпроса НАТО или Русия. Ние ясно сме казали, че сме в НАТО, а отношенията ни с Русия са прагматични“, каза Борисов и разви тезата си, че Черно море море трябва да е море за туризъм, а не за военни кораби.

Той започна изказването си след разговора с Медведев с констатацията, че срещата им преминала „в едно изключително напрегнато време, в което надпреварата за въоръжението превишава това от студената война“.

„Аз съм от хората, които настояват всички да се върнат на масата на преговорите. Един военен конфликт ще е пагубен за света. Готови сме да съдействаме“, предложи услугите си на посредник Борисов.

От изявленията на Медведев и Борисов, които не отговаряха на журанлистически въпроси, се разбра, че основните теми на разговорите са били продължението на „Турски поток“ през България и интересът на руската държавна компания „Росатом“ към дострояването на АЕЦ „Белене“.

„Турски поток“ ще захранва хъб „Балкан“, но при гаранции от Европа

„За по-нататъшни стъпки по отношение на „Турски поток“ ще можем да говорим след гаранция от Европейската комисия, че за този проект няма да има прегради“, предупреди Дмитрий Медведев и добави, че се надява българските му колеги да разбират това и да работят по въпроса. Той припомни и проблемите, които имаше с проекта „Южен поток“.

„Относно газовата сфера понесохме големи щети. Особено „Газпром“ – тръбите им бяха на Варна и Бургас, но тогава имаше наказателна процедура от ЕК“, каза Борисов и добави, че „Газпром“ не са заявили компенсация на щетите.

„Нека ясно да кажа за тези, които критикуват газоразпределителния хъб „Балкан“ – България не иска нови количества газ. Но когато количеството газ към Турция спре, нашите тръби ще се изпразнят. И какво ще правим тогава“, попита Борисов.

Той припомни, че „Южен поток“ е бил голям проект за 60 млрд. кубика, „а тук става въпрос за 15 млрд. кубика“. „И да се говори за зависимост при 15 млрд. е абсурдно“, каза още Борисов (това е приблизителното количество газ, който в момента преминава транзитно през България за Турция, и Борисов говори за загуба на държавата от тези транзитни такси ).

„Това е интересът на България – да си запазим капацитета поне такъв, какъвто имаме в момента. И това и в Брюксел го знаят“, каза още българският премиер и добави, че проектът има одобрението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Юли започваме строежа на тръбите за терминала с Гърция. И ако има национални предатели, това са тези, които искат инвестициите ни да остават закопани в земята. Така че в тази сфера правителството много ясно е заявило своята позиция – максимално прозрачен хъб, така че да няма упреци“, каза още Борисов.

Нито Борисов, нито Медведев коментираха опасенията на Украйна, че след заработването на „Турски поток“ и транзитирането на газа към Сърбия и Унгария сегашният газопровод на украинска територия може да стане излишен.

„Росатом“ щял да помага, дори да не спечели търга за „Белене“

„Ние сме готови да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в участие в подобни проекти“, каза Дмитрий Медведев за евентуален строеж на АЕЦ „Белене“. С руския премиер в София са генералните директори на „Газпром“ и на „Росатом“ Алексей Милер и Алексей Лихачов.

„Росатом“ заявиха, че ще участват в конкурса за проекта АЕЦ „Белене“ и ако не го спечелят, ще съдействат максимално, за да се построи“, добави Бойко Борисов. Той заяви, че търгът за „Белене“ е публичен, „максимално прозрачен“ и само в българския интерес.

„На Дунав седят увити в найлони два нови реактора изцяло български. Участието на руската страна може да бъде в няколко направления, а какво ще бъде ще реши търгът“, каза Борисов. Той добави, че вече има заявен интерес от няколко партньора.

„Да, ние останахме от много малкото страни, които защитават въглищата“, каза Борисов и добави, че и той не знае колко още може да продължи това, тъй като емисиите стават все по-скъпи. Според него след 10-12 години, след като изтече ресурса на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“, ще се наложи да внасяме ток. „Хипотеза руска централа не съществува – имаме два български реактора“, зарече се Борисов.

Руското правителство и ЕК се съмнявали един в друг

Между руското правителство и ЕК не се провеждат преговори, което показва съмнения един в друг, каза още министър-председателят на Русия. Той разказа, че с Борисов са обсъдили доста подробно регионалния дневен ред, набелязали са планове за бъдещето и потвърдили взаимно желание отношенията ни да се развиват в най-различни сфери.

„С България искаме да вдигнем нивото на търговско-икономическото и хуманитарното сътрудничеството на двете страни. Преди ограничението, около 5 млрд. долара беше нивото на търговския ни стокообмен, а сега е 3 млрд. долара и това не е добре нито за България, нито за Русия. Става дума за това, че за съжаление, нашите икономически връзки са доста сложни. Имаме широк кръг от възможности, надявам се, че ще можем да достигнем нивото преди кризата“, каза още Медведев.

Нито той, нито Борисов споменаха, че „кризата“ са санкциите на Европейската комисия, наложени на Русия заради анексирането на Крим след военна операция.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини