Русия чака България да поеме сметката за АЕЦ "Белене", убеден Трайков

Не знам за какво ме обвиняват, мисля, че и прокуратурата не знае. Това заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков пред bTV относно воденото срещу него дело. Според него основната цел на започнатия процес е сметките и имотите му да бъдат блокирани и КПКОНПИ да го "тормози".

Запитан дали ще се намери инвеститор за АЕЦ "Белене" Трайков призна, че е скептичен. Според него това е трудно изпълнимо при условията, поставени от правителството, които не предполагат никаква форма на държавна или пазарна подкрепа. Трайков бе категоричен, че подобен енергиен проект нямам как да бъде печеливш и посочи, че основният въпрос е кой ще поеме загубата след това.

Той обясни, че ако се появи стратегически инвеститор, той или ще разчита някой да покрие загубите му, или ще преследва други, неикономически цели.

Относно страните, които проявяват интерес към АЕЦ "Белене" бившият енергиен министър изключи Франция като възможност. Там има компании, които биха могли да имат интерес, но те не проявяват такъв, посочи той и допълни, че е малко вероятно някой да има интерес да участва с пари от джоба си, които може да загуби.

По отношение на руската компания "Росатом" Трайков коментира, че нейният интерес е да продаде оборудването си и да й бъде платено за това. Той подчерта, че в случая с Русия винаги има и втори план относно търговските отношения.

Те правят стъпки за постигане на своите цели, но очакват сметката да бъде поета от държавата жертва, обясни Трайков.

Според него е напълно възможно при преразглеждане на проекта да се наложи процедурите да се извървят наново. Той посочи, че въпреки неизгодните за потенциалния инвеститор условия, ако проектът е много печеливш, това може и да не го откаже. Трайков обаче изключва възможността АЕЦ "Белене" да печели в бъдеще, тъй като според него енергетиката се движи в съвсем различна посока.

Скоро притежанието на ядрена централа не просто ще е неизгодно, но и ще пречи, прогнозира той.

Запитан дали в случай че АЕЦ "Белене" не се осъществи, реакторите могат да отидат в АЕЦ "Козлодуй", Трайков даде пример с финансовия термин "потънали разходи".

Прието, че понякога най-печелившите действия за една глупава инвестиция е да не се харчат нови пари за нея, обясни той и допълни, че дори България да не участва с никакви пари в строителството на централата, разходи ще има.

Трайков прогнозира, че ще са необходими още близо 1 млрд. евро само за инфраструктурата, а ако предприятието се окаже губещо, държавата също ще загуби в полза на кредиторите.

Ще сме дали всичко, което сме инвестирали, и накрая то няма да е наше, заключи той и посочи, че каквато и цена да се вземе на тези активи, ще е по-добре, отколкото да се влагат в губещо предприятие.

По отношение на проекта "Турски поток" Трайков обобщи без ентусиазъм, че планът е за 3 млрд. лева България да построи няколкостотин километра тръби, с които да транзитира руски газ, надявайки се след десетки години да си върне инвестицията.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини