40 пасажери влезли у нас без проверка на Летище София. Проверяват гранична полиция

Вътрешна проверка е назначена в Гранична полиция заради пасажери от полет от Париж, които влезли в страната ни без граничен контрол. Инцидентът е станал вторник, 20 март, твърди БНР.

Самолетът на българска авиокомпания се е приземил в следобедните часове на 20 март.

След като пасажерите пристигнали на Летище „София“, станало ясно, че в кабинките за гранична проверка няма служители на Гранична полиция.

Така около 40 пътуващи от самолета са влезли в страната, без да бъдат проверени.

По случая е започнала вътрешна проверка. Иззети са записите от камерите на летището, за да се установи защо служителите на МВР не са били на работа в момента, в който пътниците са пристигали.

Пред медията от МВР официално потвърдиха, че по случая е образувана проверка.

До момента е установено, че сред имената на пасажерите няма издирвани лица или такива с наложени забрани да влизат у нас.

Все още не е ясно дали в случая става дума за небрежност или за умишлени действия от страна на служителите на Гранична полиция, които е трябвало да бъдат на смяна. Неофициално се тиражира версията, че граничните полицаи са закъснели за работните си места и така пътниците са влезли в България необезпокоявани.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че ще провери случая. „Разбира се, че се притеснявам. Един човек да мине е опасно, камо ли повече хора”, коментира той.

„И за Гранична полиция на летище София това не е единствения случай,

преди това не бе направена проверка само на един гражданин. Сега цял самолет не е бил проверен. Има проверка, която съм пуснал, чакам резултати. Ще видим точно какво е станало, защото това е притеснително. Един човек да мине е опасно, камо ли повече хора”, коментира вътрешният министър.

„Дали ще приема оставката на шефа на Гранична полиция, ако я подаде? Ще помисля. Аз много внимавам за кадрите в МВР. Трудно наемаме хора, трудно се освобождавам лично аз като министър от хора, които са работили в системата. Проверявам ги, дори и да ми предложат някой за уволнение, проверявам да видя дали е основателно или не. Трудно се намират качествени кадри за полицията”, продължи Радев и все пак допълни: „Има правила, ако някой ги е престъпил, да си отива, включително и шефът на Гранична полиция”.

Вътрешният министър заяви, че си обяснява случая с пропуски в работата.

Той отбеляза, че всички международни партньори хвалят България за добре охраняваната граница на ЕС и погледът на целия ЕС е насочен към България не само заради европредседателството, така че трябва да се внимава.

Валентин Радев коментира и това, че в системата на МВР работят много пенсионери. „Пенсионери има навсякъде. Какво означава пенсионер, който работи в МВР? Това са качествени хора, които са работили и имат дългогодишен стаж, минимум 20 години. Даже не знам колко са… Има двама трима, които са по-добри от младите, но има и двамата - трима, които заспиват на работното място. Ако това ми докладва прекия им ръководител, аз искам да имам правото да действам. Аз няма да уволня хора, пак казвам, които са качествени”, обясни вътрешният министър

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    Дидо
    1 0
    11:32, 25 мар 2018
    Какъв толкова е проблемът??? От Франция са излетели след стриктна френска паспортна проверка.... Това е като в Шенген... Нищо страшно...Явно някой е бил нарочен за изгонване..
Последни новини