”Гранична полиция” сама ще превозва мигранти

Намерили сме възможност "Гранична полиция" сама да превозва мигрантите, осигурили сме автобуси и те ще имат отговорността за това, заяви вътрешният министър.

Румяна Бъчварова коментира пред журналисти в парламента случая с обществената поръчка за превоз на мигранти, спечелена от фирма на каналджия, заради която шефът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов и един от заместниците му Йотко Андреев подадоха оставки през август.

Министърът заяви, че процедурата е прекратена и вече "Гранична полиция" ще превозва мигранти. 

Попитана на какво основание Андреев след това е бил назначен като началник отдел в Дирекция "Миграция" в МВР Бъчварова заяви, че има различни възможности за наказания и спрямо него е приложено понижаване в длъжност. 

По думите й Андреев има много добър опит в миграция и наказанието само в много тежки случаи е уволнение.

"Самата процедура не е незаконна. Може да е срамна и да е законна. Аз мисля, че трябва много да се внимава с наказанията по отношение на служителите, защотовсеки може да направи грешка, да не съобрази една или друга ситуация. Трябва да дадем възможност всички хора, които имат професионален опит, да останат в системата, за да работят за нея. Самото понижаване в по-ниска позиция, според мен, също е доста силно наказание", добави министърът, цитирана от БНР. 

Бъчварова увери, че сегашната длъжност на Андреев не е свързана с важни за управлението на системата задължения. 

Във връзка със 160-те млн.евро, които България иска за охрана на границата, както съобщи премиерът, тя заяви, че те са много добра възможност да се направят ключови инвестиции и "да посрещнем евентуална първа вълна". 

По думите й средствата ще бъдат използвани за техника, видео наблюдение, оперативни разходи. 

При двете срещи с вътрешния министър на Сърбия, а преди два дни и с премиера, опасения за начина, по който охраняваме българската граница, не бяха изразени, каза още вицепремиерът в отговор на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин относно съмнения за неефективност на контрола по българските граници, съобщи „Фокус“. 

Имаме споразумение за реадмисия и със Сърбия и броя на молбите за реадмисия, тоест за преминалите от българска към сръбска страна, е 116 души. Факт е, че в момента нашите центрове са запълнени почти 90%, което показва колко ефективни са нашите действия по предотвратяване на вторичното движение“, коментира Бъчварова. 

По думите й има един показател за ефективността на охраната на границата -  предотвратените опити, има 22 783 опита за преминаване на границата, като спрени са 20 456 от тях. 

Никога не сме казвали, че границата е на 100% непропусклива, но ако имате възможност да отидете в районите, особено около Малко Търново, ще се убедите, че няма физическа възможност дори да бъде наблюдавано продължението на тази граница“, подчерта министърът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини