16-те отвлечени българи са невредими

Очакват се исканията на пиратите

24-те моряци, сред които 16 българи, които се намират на борда на отвлечения от сомалийски пирати британски товарен кораб, са невредими, съобщава вестник „Таймс". Останалите осем моряци са от Русия, Украйна и Филипините.

До момента пиратите не са поставили исканията си, обясни пред Нова телевизия говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Създаден е кризисен щаб във външно министерство под ръководството на зам.министър Милен Керемедчиев. Горанов посочи също, че е установено къде се намира корабът, следи се и се очаква похитителите да поставят своите условия. След час ще започне работа кризисният щаб във външно министерство, който ще обсъди по-нататъшни действия по случая с отвлечените български моряци.

Пиратите превзеха 32 000-тонния британски кораб, който плава под панамски флаг, сутринта на 6 април в Аденския залив. Това е петият съд, отвлечен през последните два дни близо до сомалийския бряг. Френски, британски, тайвански, йеменски и германски са похитените досега кораби.

Сомалийските пирати се появиха през 90-те години на ХХ в. Много от тях са били рибари, които са изгубили поминъка си заради чуждестранните траулери, които властваха в сомалийски води. Без силно правителство, брегова охрана или флота, която да ги защитава, те се превърнаха в пирати, за да защитават акваторията на страната си и да печелят от откупи, отбелязва "Таймс".

Смята се, че само за 2008 г. сомалийските пирати са спечелили 30 млн. долара от откуп.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини