Благоухание от рая: Фермер отгледа "даровете на малкия Исус" (видео)

Ароматните растения, дарени на малкия Исус, са били култивирани от израелски предприемач в неговата ферма насред пустинята. Бебето Исус получава дарове от Тримата влъхви (магове, в превод от гръцки - мъдреци, които идват от Изток ) и може би е било заобиколено от приятни и скъпи аромати.

Фермерът пионер Ги Ерлих отглежда рядка и уникална колекция от невероятни и лечебни растения - тамян (ливан, с пикантен и сладък аромат) и смирна (с остър и боров аромат), за които се разказва в Евангелието на Св. Матей. Ерлих се надява да възроди използването на редките растения за търговски цели. За третият дар - "златото",  донесен от влъхвите според историята от Новия завет, някои християни вярват, че е скъпоценната кехлибарена смола от Галаадски балсам - ароматна смола от стираксово дърво, наподобяваща цитрус и канела. Това дръвче Ерлих отглежда в своята ферма в пустинята. 

Предприемачът решил да се съсредоточи върху растенията, които никой друг в света не отглежда. Той смята, че след като "тези растения от Библията са били в медицинска употреба от толкова години, трябва да има нещо в тях и наш дълг е да го търсим".

Изсушени и натрошени смоли от трите растения запълват въздуха с райски аромат с плодова свежест. Такъв дим е бил използван за религиозни ритуали в древни времена. Смолата от Балсама на Галаад, казва Ерлих, е била в маслото, с което са помазани библейските царе.

Археолозите се съмняват, че смолата може да се определи като златото на Влъхвите. Но според израелски учен растенията на Ерлих са най-вероятно същите като тези от древни времена. Професор Шимсън Бен Йошауа от Центъра за изследване на селското стопанство на Волкан и от Факултета по земеделие на Еврейския университет казва, че в миналото в Израел имало много видове, но според него видът, който Ерлих отглежда, има желаните качества.

Растението Галаадски балсам, за което става дума, можете да видите във видеото. Отглеждало се е по тези земи в библейски времена, но през 6 век изчезнало заедно с евреите. Ерлих има 6 акра, засети с него и още много разсад, готов за засаждане. Всички части на растението могат да бъдат използвани и имат различен аромат. Във фермата расте и смирна. Тя е дива, никога не е била култивирана. Елрих показва с гордост и тамяна, който прави колекцията от неговите библейски растения завършена и неповторима..

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини