Кралят на маслата: 8 употреби на свещеното масло от тамян

Малко етерични масла могат да се мерят с маслото от тамян. Това изключително мощно лечебно средство е подходящо при безброй състояния и заболявания.

Етеричните масла са органични съединения, добити от кората, цветовете, плодовете, листата, семената или корените на различни растения и дървета. Те са толкова мощни, че само една капка от тях може да окаже благотворен ефект върху тялото.

Маслото от тамян се смята за “краля на маслата”.

Тамянът се добива от смола от дървото Boswellia. То се използва от хиляди години с духовни цели, но има дълга история и като лечебно и разкрасително средство.

Предлагаме ви 8 ползи от употребата на етерично масло от тамян:

Облекчава възпаленията

Възпаленията са в дъното на много от днешните заболявания. Тамянът съдържа босвелични киселини, които според изследванията, облекчават възпалението при следните състояния: астма, ревматоиден артрит и остеоартрит. Приложено външно, маслото от тамян помага при акне, екзема и псориазис.

Подобрява устната хигиена

Маслото от тамян е идеално що се отнася до устната хигиена, заради антисептичните си и противовъзпалителни свойства. Изследвания сочат, че то е изключително полезно в случай на гингивит.

Облекчава болката в ставите и мускулите

Като естествен противовъзпалителен агент, маслото от тамян е отлична алтернатива за лечение на болки в мускулите и ставите. Прилагането му върху засегнатите участъци подобрява кръвообращението и намалява болката. Добавете няколко капки масло от тамян към друго базово масло, нанесете върху кожата и масажирайте.

Тамянът може да се приеме дори вътрешно, за да предотврати загубата на хрущял и да спре автоимунните процеси при пациенти с остеоартрит, ревматоиден артрит или бурсит.

Естествен почистващ агент и освежител за въздух

Откажете се от токсичните почистващи препарати и заложете на етеричните масла. Като естествен антисептик, маслото от тамян убива микробите по всякакви повърхности у дома. Добавено в дифузер, маслото освежава и прочиства въздуха, особено ако някои от семейството ви е боледувал наскоро.

Намалява стреса и тревожността

Ароматът на тамяна успокоява и отпуска. Той притежава анксиолитични свойства, което означава, че може да намали тревожността. Ако не сте в настроение, просто разпръснете малко масло от тамян във въздуха и оставете стреса да си отиде.

Забавя стареенето

Маслото от тамян се смята за свещено от духовните учения и църквата, но ефектът му върху кожата също е божествен. То се използва за забавяне на стареенето, като преди да бъде нанесено върху кожата трябва да се разреди с друго базово масло.

Заличава белезите и стриите

Приложено външно, маслото от тамян ускорява заздравяването на рани и заличава белезите и упоритите стрии. За тази цел смесете няколко капки от маслото с равни части базово масло и лосион и нанесете върху кожата.

Бори се с рака

Изследване сочи, че маслото от тамян, добито от смолата на вида Boswellia sacra, е естествен противораков агент. През 2011 бе доказано, че маслото от тамян насърчава смъртта на раковите клетки при пациенти с рак на гърдата и пикочния мехур.

Тамянът има свойството да разрежда кръвта, затова хора, които имат проблеми със съсирването на кръвта, трябва да се консултират с лекар. Купувайте само 100% чисти продукти, които не съдържат изкуствени съставки.

Източник: thechalkboardmag.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини