Тамянът убива раковите клетки

Учени от университета на Лестър твърдят, че тамянът - ароматна дървесна смола, която се използва на религиозни церемонии – може да помогне при лечението на толкова опасна болест като рак на яйчниците.

По време на експериментите изследователите са открили, че химикалите, съдържащи се в тамяна, убиват клетките на злокачествени тумори, пише The Daily Mail.

На най-ранните стадии на рак на яйчниците болестта е безсимптомна и често се диагностицира твърде късно, което я превръща в най-смъртоносния вид гинекологичен рак. Според статистиката, ракът на яйчниците е петата най-разпространена причина за смърт при жените и водеща причина за смърт от злокачествени гинекологични тумори.

Тамянът е ароматна смолаq получена от дървото Boswellia, което расте в Йемен, Оман и Сомалия. Той е известен със своите противовъзпалителни свойства и отдавна се използва в народната медицина. Например, като част от мехлемите срещу различни видове гноясване. Установено е също така, че тамяновият дим действа антидепресивно.

Учените разглеждат използването на тамян при лечението на няколко форми на рак, особено защото за него няма известни странични ефекти.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини