От днес пътуването до Канада е безвизово

От днес, 1 декември, българските и румънските граждани могат да пътуват до Канада без да им е нужна виза. Въпреки това, подобно на други освободени от визи пътници, на тях им трябва Електронно разрешение за пътуване (Electronic Travel Authorization; eTA), за да могат да се качат на полет към Канада.

Кандидатстването за eTA е лесен и не много скъп онлайн процес, за който са необходими минути да бъде изпълнен. В момента паспортите от България и Румъния са на една и съща, 15-а позиция в Passport Power Rank – класация, която подрежда паспортите, според това до колко държави може да се пътува с тях без виза. Българските и румънските паспорти осигуряват безвизово пътуване до 143 държави.

От 1 декември паспортите от България и Румъния ще се качат на 14-а позиция в Passport Power Rank, на която са и паспортите от Монако, Бразилия и Хърватия. „Канада високо цени своето сътрудничество с Румъния и България”, коментира Кевин Хамилтън, канадският посланик в София и Букурещ. „Улесняването на пътуването поощрява по-задълбоченото разбиране и създава повече възможности за укрепване на нашите жизненоважни взаимоотношения между хората, бизнеса и туризма”, добавя той.

„Румънците и българите, които вече имат валидна канадска виза могат да продължат да пътуват или да преминават през канадско летище с тази виза, докато тя изтече. Няма нужда да кандидатствате за ново Електронно разрешение за пътуване. Съща така тези, които вече имат eTA, могат да продължат да летят до Канада с това eTA, докато то изтече или вземат нов паспорт”, гласи информация на уебсайта на канадското правителство.

Източник: economic.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини