Разследват смъртта на родилка в "Майчин дом"

Софийската градска прокуратура (СГП) започна досъдебно производство за смъртта на родилка, съобщиха от прокуратурата. Разследването е поверено на Следствения отдел при СГП. 

От столичната болница "Майчин дом", където е починала родилката, са сигнализирали "Изпълнителната агенция по медицински одит" да разследва случай на починала родилка. От акушеро-гинекологичното заведение са информирали и здравното министерство, съобщиха от "Майчин дом".

27-годишна родилка постъпва в "Майчин дом" на 23 октомври в 20 часа в критично състояние с направление от болница "Д-р Щерев", където е следена цялата й бременност до този момент.

Лекарски консилиум установява диагноза HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което може да настъпи по време на бременност (увреждане на бъбреци, черен дроб или ендокринната система).

При спешната операция бебето е родено живо и е в стабилно състояние. То е в интензивното отделение на Неонатологията, пишат от "Майчин дом". Лекарите са се борили за живота на майката до 14:40 часа на 24 октомври, когато настъпва полиорганна недостатъчна и срив в жизнените показатели.

От болница "Майчин дом" изказват съболезнования на близките на починалата.

От болница "Д-р Щерев" информират, че става дума за нормално развиваща се бременност. Те са извършили всички акушеро-гинекологични прегледи и клинични изследвания по алгоритъм.

Пациентката е отишла в болницата с оплакване от висока температура след прекаран грип на 21 октомври вечерта. Тя е отказала да бъде приета в болница.
На следващия ден, 22 октомври, пациентката идва отново в болницата за запис на детски сърдечни тонове. Направени са няколко записа на детски сърдечни тонове, при които възникват съмнения за недобро състояние на плода. Майката е насочена към доплерови изследвания. Те потвърждават, че бебето е в добро състояние.

В болница "Д-р Щерев" бременната е преминала серия от лабораторни изследвания в същия и на следващия ден. На 23 октомври резултатите показват възпалителен процес и нарушена бъбречна и чернодробна дейност.

Лекарите поставят предполагаема диагноза HELLP синдром и смятат, че е необходимо раждане, като решават да бъде преведена в УСБАЛАГ "Майчин дом". Причината за това решение е, че нивото по медицински стандарт по неонатология на Болница "Д-р Щерев" не дава право да се полагат медицински грижи за тежко недоносени бебета.

Според изявлението на частната болница: "Пациентката е преведена в добра обща кондиция, на собствен ход, и с обикновен автомобил на болницата в УСБАЛАГ "Майчин дом", тъй като състоянието й не изисква използване на линейка".
За случилото се оттам насетне болница "Д-р Щерев" не разполага с официална информация от партньорското лечебно заведение, завършва позицията на болница "Д-р Щерев".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини