Борисов: Самолетите за ВВС трябва да са нови

Премиерът Бойко Борисов заяви за бойните самолети, които ВВС се предвижда да придобият, че те трябва да бъдат нови.

Нека се произнесат експертите, но самолетите трябва да са нови - така и така ще се вадят купища пари за тях, отбеляза премиерът, който участва в дискусия на тема "Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС", организирана в София от Атлантическия клуб с подкрепата на фондацията "Конрад Аденауер" и Дипломатическия институт.

"Нито ще се вкарвам в темата кой самолет е по-хубав, нито кой какви възможности има. Всички си имат предимства и недостатъци", коментира Борисов.

По думите му трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно. 

Парламентарна комисия вече проверява всички факти и обстоятелства по процедурата на избор на нов изтребител за армията ни. Днес президентът на България между 2012 и 2017 г. Росен Плевнелиев подкрепи създаването на парламентарна комисия, която да провери избора на изтребителите "Грипен". 

В изказването си премиерът засегна редица теми. Той посочи, че продължава да смята, че споразумението с Турция работи много добре. За Македония Борисов каза, че договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем на 2 август, е изключително важен. Интересът на България е да подкрепим Македония да влезе в атлантическия пакт, посочи Борисов. 

Ако не подпишем Договора за добросъседство с Македония, не знам какво друго бихме могли да подпишем в бъдеще, посочи Борисов.

Трябва да оставим историците да си спорят. И на мен не ми е приятно да ги слушам по много теми. Убеден съм, че и българската политическа класа ще ни подкрепи. Това си зависи и от политическата класа в Македония този договор да тръгне. 

За срещите в Дубровник и т.нар. берлински процес за Западните Балкани, той посочи, че за радост всички са убедени, че Балканите трябва да бъдат стабилизирани. 

„Ако не си даваме сметка и не искаме да погледнем истината в очите, Балканите отново са най-тежкият и нестабилен регион от цяла Европа. Убеден съм, че с този берлински процес, с предстоящото председателство можем да направим доста по присъединяването. 

Ако по нещо съм неотстъпчив, това е кохезионната политика. С метрото все едно правим нов град. Убеден съм че без „Хемус“ България след 10 години ще е тежко разделена на Север и Юг“, каза още Бойко Борисов.

За отношенията ни с Русия Борисов каза, че те са строго прагматични, имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Борчош
    1 0
    17:30, 7 юли 2017
    Батьката дали знае значението на думата --диверсифицирана -- съмнявам се В пожарникарския факултет такива чуждици не са чули Не го ли е СРАМ тоя НАЗНАЧЕН генерал да дава мнение за САМОЛЕТИ при положение че3 имаме първокласен пилот генерал от авиацията и президент А най фрапантно и ОТЧАЙВАЩО е че и ЦЕЦО ФИЗКУЛТУРНИКА дава МНЕНИЕ по ВЪПРОСА Не мога да си обясня къде е мнението по този въпрос на друг кадърен генерал летец Константин Попов -гербаджия Къде се крие като МИШКА защо не даде мвение като първокласен летец или го е страх от Генерал- пожарникаря
Последни новини